Culy Homemade: kibbeh (Libanese bitterballen) met gehakt
Kibbeh – een soort Libanese bitterballen met gehakt, pijnboompitten en bulgur – aten we voor het eerst bij het leuke Kalila in Amsterdam. Sindsdien dromen we er nog geregeld over – letterlijk. Eindelijk hebben we een poging ondernomen om deze goddelijke Libanese snacks zelf een keer te maken. En met succes!
Toegegeven: kibbeh maken vergt een beetje (voorbereidings-)tijd. Toch valt de ingrediëntenlijst erg mee en is het eigenlijk erg makkelijk.
Ons beste advies is dan ook: ga erbij zitten, geniet ervan en maak meteen een grote lading waarvan je een deel invriest. Beeld je in dat je je vriezer opentrekt en ontdekt dat je nog zo’n voorraadje in huis hebt: het toppunt van geluk.
O ja: meestal wordt aangeraden om fijne bulgur te gebruiken voor kibbeh. Als je die niet kan vinden, kun je ook kiezen voor een grovere korrel, zoals wij hier hebben gedaan. De buitenkant ziet er dan een beetje korreliger uit, maar de smaak is even lekker.
Zelf kibbeh maken
Doe de bulgur samen met het koude water in een kom en laat een half uur weken. Laat de bulgur daarna uitlekken in een schone theedoek.
Doe één van de fijngesnipperde uien in een mengkom. Voeg er 450 gram van het gehakt, de bulgur, zout en peper aan toe. Roer goed.
Doe de inhoud van de kom in een keukenmachine en mix tot een homogene, plakkerige massa met de consistentie van deeg. Voeg er desnoods een beetje koud water aan toe om het wat soepeler te maken, maar maak het zeker niet té nat. Werk eventueel in verschillende batches (als je keukenmachine niet zo groot is). Laat even staan.
Verhit een grote pan op medium vuur en bak de olijfolie en de fijngesnipperde ui tot de stukjes glazig zijn. Voeg de de rest van het gehakt en de pijnboompitten toe. Breng op smaak met de komijn, ras el hanout en een snuf zout en peper. Haal van het vuur en laat afkoelen.
Zo vorm je kibbeh
Neem met je handen een bolletje van het rauwe gehaktmengsel en druk het plat in de grootte van een ei (en dus ook ovaalvormig). Maak een gleufje in het midden van de ovaal met je duim. Leg nu een beetje van het gebakken vlees in de gleuf.
Duw nu met je vingers op de vulling zodat de zijkanten naar boven komen. Vouw de kibbeh dicht en strijk de randen glad met je wijsvinger. Maak puntjes aan de uiteinden zodat de vorm van een rugbybal ontstaat. Leg op een bakplaat en herhaal dit totdat je ongeveer 20 kibbeh hebt gevormd.
Verwarm een pan met frituurolie tot 160 graden en frituur de kibbeh tot ze goudbruin zijn. Frituur er zo’n vijf per keer. Laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.
Serveer met een simpele salade of met een beetje Griekse yoghurt en wat citroen.