Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 1 dec 2024
Leestijd: 3 minuten

Feestelijke kerst-focaccia maken zonder te kneden

Wist je dat je een focaccia maken ook een supercreatief klusje kan zijn? Het brood biedt namelijk een perfect canvas om mooie plaatjes op te maken. Dit focaccia-recept (zonder te kneden!) toveren we met behulp van rozemarijn en kerstomaatjes om tot een prachtige kerst-focaccia

Focaccia zonder te kneden

Wie graag zelf brood maakt, weet hoe lastig het is om aan die klus te beginnen. Het eeuwige kneden, zere spierballen, maar wél een onwijs lekker versgebakken brood. Gelukkig hebben we een fijn focaccia-recept zonder te kneden, waarvoor je ook niet perse een dag van te voren hoeft te beginnen. Wie had gedacht dat een kerst-focaccia maken zo makkelijk was?

Focaccia maken | focaccia recept
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Focaccia versieren

Om te zorgen dat je lekker aan de slag kunt gaan met het decoreren van de focaccia, is het belangrijk om een groot brood te maken. In onze testkeuken zijn er een aantal versies voorbij gekomen. Een bakplaat of bakvorm van minimaal 30 bij 24 cm zorgt dat je volop creatief aan de slag kunt gaan.

Focaccia maken | focaccia recept
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

We maken een grote focaccia met een kerstboom als decoratie. Maar het is ook leuk om met kinderen, of met je vrienden, een focaccia te decoreren. Verdubbel dan het recept en maak een nog grotere focaccia. Zo kan iedereen een eigen kerst-focaccia decoreren. Of gebruik kleine pannetjes om de focaccia in te bakken, om mini kerstkransen te maken!

Trend: focaccia kunst is misschien wel precies wat we nu nodig hebben

Kerst-focaccia maken: recept

Het voorwerk

  1. Pak er een grote kom bij. Doe hierin de broodbloem, patentbloem, zout, gist en suiker. Giet de olijfolie en het lauwwarme water erbij en mix met een spatel tot je geen droge delen meer hebt in het deeg. Doe een theedoek over de kom, en laat het deeg 5 minuten rusten.
  2. Maak je handen nat. Pak een deel van het deeg en rek het uit. Vouw het vervolgens op het overige deel van het deeg in de kom. Draai de kom een kwartslag en herhaal het strekken en vouwen. Doe dit in totaal 8 keer. Leg opnieuw een theedoek op de kom en laat 2 minuten rusten.
  3. Herhaal stap 2 nog twee keer, en laat het deeg van de kerst-focaccia iedere keer 2 minuten rusten.
  4. Druppel een beetje olijfolie over het deeg en zorg dat het volledig is bedekt met een dunne laag olijfolie. Bedek met folie en laat minimaal 12 uur rijzen in de koelkast.

Het vervolg

  1. Voeg een flinke scheut olijfolie toe aan een grote bakvorm en smeer helemaal in met je vingers, zodat deze ook geolied zijn. Haal het deeg uit de kom en schik het in de bakvorm. Vorm tot een rechthoek met je vingers en laat 5 minuten rusten.
  2. Duw het deeg verder tot in de randjes van je bakvorm. Druppel er nog wat olijfolie overheen, zodat het deeg niet uitdroogt. Laat de focaccia 2 tot 4 uur rijzen.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  4. Smeer je vingers opnieuw in met een beetje olijfolie. Druppel ook olijfolie over het brood. Gebruik je vingers om deukjes te maken in het deeg.
  5. Tijd om te decoreren. Gebruik takjes rozemarijn om een kerstboom te maken. Maak kerstballen met de kerstomaatjes. Bestrooi met zoutvlokken naar smaak.
  6. Bak de kerst-focaccia krokant in 25 tot 30 minuten in de oven. Laat 5 minuten afkoelen en haal vervolgens uit de bakvorm. Laat het brood afkoelen tot kamertemperatuur op een koelrek.

Nog meer kerstbrood:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.