Culy Homemade: caprese salade met kakifruit en basilicumolie
Deze caprese salade bevat een twist: in plaats van tomaten (die rond deze tijd van het jaar natuurlijk niet in het seizoen zijn) gebruiken we kakifruit. Ook wel bekend als sharonfruit. Dus alle Sharons opgelet: dit is dé fruitsoort voor jou. Het maakt van die goede oude caprese ook nog eens feestelijke kerst caprese.
In plaats van simpele basilicum gebruiken we voor deze salade een sexy basilicumolie. Heel makkelijk te maken en daarna heb je een flesje vol waar je naar hartelust mee kunt kokkerellen.
Deze caprese is ook lekker met een stukje brood, dus je hebt meteen een extra hapje voor op tafel. En twee vliegen in één klap slaan is – zeker met kerst, als je toch al druk bent – altijd fijn.
Als je geen radicchio kunt vinden, is deze caprese salade ook heel lekker met roodlof of een mix van slasoorten. Ga dan wel voor de bittere blaadjes, die vormen een mooi contrast met de andere smaken in dit bijgerecht.
Meer bijgerechten voor kerst: de 5 lekkerste bijgerechten tijdens kerst
Kerst caprese salade
- Maak eerst de basilicumolie. Meng daarvoor alle ingrediënten in een keukenmachine of met een staafmixer, tot je een heldergroene olie hebt. Zet opzij of giet over in een (weck)flesje.
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze beginnen te verkleuren.
- Trek de blaadjes radicchio voorzichtig van de kropjes en schik ze op een grote schaal. Verdeel er wat rucola overheen.
- Leg de schijfjes kakifruit en mozzarella er dakpansgewijs op, in een cirkel.
- Klop voor de dressing de balsamico door drie eetlepels van de basilicumolie. Breng op smaak met een beetje zout en peper en druppel de dressing over de kerst caprese salade.
- Strooi de pijnboompitten over de salade en maak af met zout en peper naar smaak.