Omgekeerde kersen-amandeltaart van Yvette van Boven
Culinaire duizendpoot Yvette van Boven weet als geen ander hoe ze ons moet inspireren en verrassen met alledaagse ingrediënten en gerechten zonder teveel poespas. De kookboeken van de schrijver, tv- en podcastpresentator en illustrator zijn namelijk meer dan alleen recepten; het zijn verhalen, beelden en illustraties.
Zo ook in Yvette’s nieuwe boek Jaarrond, vol met seizoensrecepten, columns en handige tips voor restjes. Want waarom zou je iets weggooien als je er de volgende dag weer iets lekkers mee kunt maken? We mogen Yvette’s recept voor een omgekeerde kersentaart met amandel alvast met je delen.
In het boek proef je de seizoenen. Dat betekent in de lente genieten van een ontbijtpizza met aspergetips en doperwten en vervolgens in de zomer van sappige aardbeien in een aardbeien-camparitaart of zoete kersen in een omgekeerde kersentaart met amandel.
In de herfst en de winter zijn er weer andere smakelijke gerechten met seizoensproducten van dat moment. Hierdoor laat Yvette zien hoe je de gewone knol, spruitjes of pastasalade opnieuw kunt ontdekken, maar wel op een manier die voor iedereen goed te doen is. Tja, ze blijft toch de receptenkoningin van de lage landen!
Yvette over dit recept
Yvette: “Gek genoeg laat elk dier de krentjes in de krentenboom zitten. Ik zie ze roder worden vanuit ons raam. Mijn Ierse krentenboompje is tegen de zomer al leeg, net als de kersenboom bij mijn moeder, in de tuin van ons ouderlijk huis.
U kunt er zilverpapier in hangen tot u een ons weegt, en gillen tot u schor bent (mijn moeder), het helpt geen zier: de vogels komen gewoon terug voor die kersen of krenten als u binnen nietsvermoedend de was vouwt.
Zo zien we elk jaar de steenvruchtvoorraad in de vogelbek verdwijnen en verheugen we ons gewoon nergens meer op. Koop ik toch gewoon kersen op de markt, het is voor mij toch een teken van het begin van de zomer!
We vieren dat met taart, kersentaart dus.”
Yvette’s kersentaart maken
Verwarm de oven voor tot 170 °C.
Vet een taart- of springvorm in van 22 centimeter doorsnee en leg een stuk bakpapier op de bodem. Vet alles in met het klontje boter, vooral dik op de bodem. Bestrooi de bodem met de 2 eetlepels suiker en verdeel de ontpitte kersen erover in een enkele laag.
Mix de boter met de suiker licht en luchtig in een kom. Meng het amandelmeel, bakpoeder en het zout erdoor tot een egaal mengsel. Klop in een tweede kom de eieren met de yoghurt glad en meng het door het amandelbeslag. Breng op smaak met een drup amandelextract.
Schep vervolgens het beslag op de kersen in de vorm en smeer de bovenkant glad met de achterkant van een natgemaakte lepel. Zet de taartvorm op een bakplaat tegen eventueel lekken en bak de taart in ongeveer 1 uur mooi gaar.
Laat de taart 5 minuten rusten. Laat een puntig mesje tussen taartvorm en taart glijden om hem los te maken en keer de taart dan uit op een groot bord.
Serveer de kersentaart nog warm met een bolletje vanille-ijs of dikke yoghurt.
> Jaarrond (Nijgh & Van Ditmar) is nu te koop voor € 32,99.
Nog meer recepten van Yvette
- Maïskolven van de grill met geslagen feta en hete honing van Yvette van Boven
- Wél lekkere pastasalade met knalgroene pestodressing van Yvette van Boven
- Dutch baby (een héle grote pannenkoek) van Yvette van Boven