Melvin Sturm
Melvin Sturm Recepten 25 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: zelf kersensambal (!) maken

Sambal hoeft niet alleen maar hartig te zijn, integendeel! Deze kersensambal is waanzinnig lekker, goed pittig, lijkt misschien een beetje op chutney, maar past overal bij!

Fruit in je sambal

In Indonesië is het heel gebruikelijk om fruit in sambal te verwerken. De bekendste variant is die met aardbeien. Deze sambal wordt vooral bij het ontbijt gegeten met witte rijst en een omelet. Ideaal voor als je wat pit in de ochtend wil, toch?

Als je ontbijten met sambal toch wat te heftig vindt, is deze fruitsambal ook waanzinnig lekker bij een lichte nasi goreng of een gerecht met verse vis. In Indonesië wordt veel makreel gegeten, iets waar deze sambal goed bij past. De vette smaak van de vis gaat goed samen met de zoete en frisse smaak van kers.

Van aardbeien tot trassie: dit zijn de leukste sambals van kleine makers op een rijtje

Sambal maken: vijzel of keukenmachine?

Wij maken onze sambal het liefst in de vijzel (of tjobek). Deze authentieke manier van sambal maken geeft een meer gelaagde smaak aan je sambal dan wanneer je alles in de keukenmachine stopt. De sambal komt beter samen en wordt minder papperig. Toch grijpen ook wij vaak genoeg naar de keukenmachine, dus als je écht geen zin hebt om een lamme arm te krijgen, zal dit apparaat ook zijn werk doen.

Kersensambal
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Recept: kersensambal maken

  1. Snijd de Spaanse pepers en de rawitpepers in grove stukken.
  2. Snijd de knoflook en sjalot fijn.
  3. Stamp in een vijzel de Spaanse pepers, rawitpepers, knoflook, de sjalot en het zout tot een grove pasta.
  4. Voeg de trassi en de kersen toe en blijf alles stampen tot er een egale massa ontstaat. Dit duurt even, maar geef vooral niet op: het komt de smaak ten goede.
  5. Zodra de kersensambal de gewenste grofheid heeft, voeg je het sap van een 1/2 limoen toe.
  6. Breng eventueel extra op smaak met zout.
  7. Serveer als dip met kroepoek of bij een gerecht met witte rijst.
Kersensambal
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Meer Indonesische recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.