Fermenteren kun je leren: zo maak je zelf kefir met vlierbloesem
Heb je altijd al eens zelf kefir willen maken? Het boek ‘Kefir & Kombucha‘ leert je alles over het maken van gefermenteerde drankjes. Het boek is geschreven door Sebastian en Nina, die in 2015 in Frankrijk samen een brouwerij begonnen waar ze biologische, duurzame kombucha maken.
Onlangs deelden we hun recept voor zelfgemaakte kefir met je. Nu je dat onder de knie hebt, kun je ook losgaan met smaken en zelf kefir met vlierbloesem maken. Heerlijk voor de lente en zomer!
Sebastian & Nina: “In Zweden geldt fläderblomssaft (vlierbloesemsiroop) als bode van de zomer, een tijd waarin het leven zich buiten afspeelt. Iedereen herkent de geur en de smaak van de siroop zoals grootmoeder die maakte. Vlierbloesem gold lang als de meest geneeskrachtige plant. Wat kun je beter combineren met kefir?”
Zo maak je kefir met vlierbloesem
Laat de gedroogde vlierbloesem trekken in 200 ml kokend water. Laat het vocht helemaal afkoelen en schenk het door een zeef in een fles met kefir.
Laat de drank een tweede keer fermenteren gedurende 24 tot 48 uur. Zet de drank 24 uur voor je hem uitschenkt in de koelkast.
Kefir & Kombucha (uitgeverij Good Cook) van Sebastian Landaeus Nina Lausecker ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 17,95 euro.
Meer over gefermenteerde drankjes:
- Van kimchi tot kombucha: alles wat je moet weten over fermenteren
- Video: Noma komt met een handboek over (thuis) fermenteren
- Dit zijn de leukste Nederlandse kombucha-merken