Culy Homemade: kardemummabullar (Zweedse kardemombroodjes)
Vergeet het kaneelbroodje: wat ons betreft is het kardemombroodje namelijk zijn verfijnde grote broer. Dat snappen de Zweden maar al te goed, die kardemombroodjes eten bij de vleet. En geef ze eens ongelijk.
Kardemom is familie van gember. Wist je niet hè? Misschien dat kardemom daarom ook zo’n frisse smaak met een warme, zoete ondertoon heeft. Ontzéttend lekker in deze zoete broodjes.
Kardemombroodjes (of kardemummabullar zoals de Zweden zeggen, wat toch veel leuker klinkt) zijn heel leuk om te maken. Vooral het plooien van het deeg tot die kenmerkende vorm is een tof klusje. Wij leggen je precies uit hoe je dat doet.
Of verdiep je eerst in de materie: Dit moet je proberen: Zweedse kardemombroodjes
Zo maak je kardemombroodjes
Kneus de kardemompeulen in een vijzel (je kunt dit eventueel alvast met alle kardemom doen). Gooi de harde vliesjes weg.
Meng in de kom van een staande mixer met deeghaak (je redder als je brooddeeg moet kneden) de bloem, met de bruine suiker, het zout en de kardemomzaadjes.
Verwarm de melk tot lichaamstemperatuur en los dan de gist op in de warme melk. Giet die bij de droge ingrediënten in de mengkom en voeg ook de blokjes boter toe. Laat ongeveer 5 tot 10 minuten kneden, tot je een soepel deeg hebt.
Vorm een bal van het deeg, dek de kom af met een theedoek en zet ‘m gedurende 40 minuten op een warme plek, zodat het deeg kan rijzen.
Meng alle ingrediënten voor de vulling tot een crème.
Zet twee bakplaten klaar, bekleed met bakpapier.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrechtblad tot een rechthoek van ongeveer 60 cm lang. Smeer de crème uit over het gehele oppervlak van het deeg. Klap het deeg over de lengte dicht.
Snijd 20 repen van het deeg. Dat worden de kardemombroodjes.
Rek elke reep voorzichtig een beetje uit. Houd met je vinger één uiteinde van de reep deeg op het aanrecht gedrukt, terwijl je met je andere hand aan het andere uiteinde draait (in een zwierige beweging). Zo rolt het deeg zichzelf helemaal op, een beetje zoals bij een kaasstengel van de bakker. Check eventueel deze video.
Daarna rol je de gedraaide reep deeg helemaal op als een slakkenhuisje. Stop het uiteinde weg onder het broodje.
Leg de kardemombroodjes met voldoende tussenruimte op de bakplaten en laat ze daar nog zo’n 30 minuten narijzen.
Zet ondertussen de oven aan op 225 graden.
Klop het ei los en bestrijk de kardemombroodjes met het ei. Bestrooi met de suiker en de kardemomzaadjes en bak ze in 8 tot 10 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven.