Kabsa met kip en rijst: een feestmaal uit Saudi-Arabië
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FKabsa-8.jpg)
Sommige gerechten hebben het talent om je met één hap naar een andere wereld te transporteren. Kabsa, de kruidige rijstschotel uit Saudi-Arabië, is zo’n gerecht. Zo maak je het!
Ingrediënten
Voor 4 - 6 personenVoor de rijst:
- 1 hele kip
- 400 gram ongekookte rijst
- 1 witte ui
- 1 winterpeen
- 2 theelepels tomatenpuree
- 1 bouillonblokje
- Zest van 3 sinaasappels
- 1 blokje roomboter
- 2 stokjes kaneel
- 3 laurierblaadjes
- 4 kardemompeulen
- 2 steranijsjes
Voor het kruidenmengsel:
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel kurkuma
- 50 gram geschaafde amandelen
Voor de daqoos (tomatensaus):
- 3 rijpe tomaten
- 1 kleine witte ui
- 3 milde pepers
- 1 gepelde limoen
- 3 tenen knoflook
- 1/2 bosje verse munt
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- Zout
De geur van kaneel, kardemom en kurkuma vult je keuken terwijl de kip langzaam gaart en de rijst alle smaken opneemt. Het resultaat? Een hartverwarmende, kleurrijke rijstschotel die net zo feestelijk is als hij eruitziet.
In landen als Saudi-Arabië en Jemen wordt kabsa vaak geserveerd bij speciale gelegenheden, maar waarom zou je wachten op een feest? Met dit eenvoudige recept breng je een stukje Arabische gastvrijheid naar je eigen eettafel.
Hoe smaakt kabsa?
Kabsa lijkt op andere bekende rijstgerechten zoals biryani of pilaf, maar is net even anders door de mix van kruiden en de manier waarop de rijst de smaak van het vocht volledig absorbeert.
Het geheim zit in de balans tussen zoet, hartig en kruidig: een vleug kaneel en kardemom geven een warme diepte, terwijl tomaat en knoflook in de saus zorgen voor een rijke, volle smaak.
Recept: kabsa (rijstschotel met kip)
- Meng alle kruiden voor het kruidenmengsel goed door elkaar. Zet opzij.
- Snipper de ui en rasp de winterpeen zo fijn mogelijk. Bak op laag vuur in een klontje roomboter tot alles zacht is.
- Bak de kaneelstokjes, de laurierblaadjes, de steranijsjes en de kardemompeulen 2 minuten mee in de pan. Voeg dan het kruidenmengsel en een flinke snuf zout toe en bak nog eens 2 minuten.
- Voeg dan de tomatenpuree toe aan de pan en bak een minuut mee. Verkruimel het bouillonblokje en voeg toe.
- Leg de gehalveerde kip in de pan en schenk er 500 ml water bij. Voeg de geraspte schil van 2 sinaasappels toe en breng aan de kook.
- Laat het geheel ongeveer 30 minuten in de pan zachtjes pruttelen zodat de kip gaart.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Leg de rijst 30 minuten in een bak met warm water.
- Haal de kip uit de pan en leg in een ovenschaal. Bak 10 minuten af in de voorverwarmde oven.
- Giet de rijst af en voeg toe aan de pan met aromaten. Giet er net zoveel water bij tot het water een vingerkootje boven de rijst uitsteekt. Voeg een snuf zout toe, roer door en breng aan de kook.
- Laat de rijst vervolgens 5 minuten op laag vuur koken zonder het deksel op de pan te doen.
- Draai het vuur naar de laagste stand, sluit de pan af met een deksel en laat afgesloten 20 minuten zachtjes koken. Haal de pan daarna van het vuur en zet de pan opzij.
- Meng voor de daqoos (tomatensaus) de tomaten, witte ui, de milde pepers, de gepelde limoen, de knoflook, de munt, de koriander en 1/2 theelepel komijnpoeder. Breng op smaak met zout en honing.
- Stort de rijst uit op een grote serveerschaal, leg de kip daar bovenop en bestrooi het gerecht met amandelschaafsel. Serveer met de daqoos.
Meer kip met rijst:
- Een special van Culy’s Ogechi: Nigeriaanse gebakken rijst met kip en garnalen
- Snelle Hainanese chicken rice (rijst met kip en véél gember)
- Mexicaanse lunchbowl met rijst, kip en limoenaïoli