Culy Homemade: kabeljauw in tomatenbouillon met verse kruiden
Stel je voor: gepocheerde kabeljauwfilet in een zoete tomatenbouillon, crispy chili-olie eroverheen gedruppeld en een flinke toef groene kruiden (dille en koriander) om het feest af te maken. Dit gerecht willen we elke dag wel eten!
Soms zie je van die recepten voorbijkomen waarvan je denkt: had ik het maar bedacht. Dat hadden wij bij deze kabeljauwfilet in tomatenbouillon, een publicatie van NYT Cooking. We waren al bijna onderweg om boodschappen te doen, toen we er ook nog eens achterkwamen dat dit een recept is van Alison Roman. Dé cooking queen, we hadden het kunnen weten…
Voor een Culy-twist voegden we nog wat geraspte gember toe aan de chili-olie in dit recept (dat combineert ook erg lekker met tomaat namelijk). En voor een vleugje je-ne-sais-quoi verruilden we de verse munt voor dille. Maar geef er gerust je eigen draai aan.
Volgens Alison kun je dit gerecht meer body geven door het met rijst of tortillas te serveren (als vistaco’s dus). Een stuk toast of stokbrood is ook een geschikte kandidaat.
Kabeljauwfilet in tomatenbouillon
Haal de stukjes kabeljauwfilet uit de koelkast en dep ze droog met wat keukenpapier. Bestrooi met zout en peper.
Pak er een ruime koekenpan bij. Verhit op middelhoog vuur de olie en bak de sjalot en plakjes knoflook een minuut of 5, tot ze goudbruin beginnen te worden (niet té lang, want ze garen zo nog een beetje na). Voeg dan de chilivlokken toe. Zet het vuur uit en roer de geraspte gember erdoorheen. Schep alles uit de pan in een bakje, maar ongeveer een eetlepel van de olie mag achterblijven.
Daarin gaan de gehalveerde tomaatjes. Laat ongeveer 6 minuten bakken, tot ze kapotgaan en je een soort grove tomatenjam overhoudt. Blus af met de vissaus en 350 ml water en laat dit een paar minuten pruttelen. Je wil een saus die iets is ingedikt, maar nog wel kan doorgaan voor een bouillon. Breng op smaak met zout en peper.
Leg de vis in de pan. Dek af met een deksel en laat 4 tot 6 minuten garen (afhankelijk van de grootte van de vis).
Schep de tomatenbouillon in diepe borden. Leg de stukken kabeljauwfilet erbovenop. Druppel de achtergehouden chili-olie eroverheen (met lekker veel krokante stukjes!) en bestrooi met een flinke hand verse groene kruiden. Serveer met de partjes limoen ernaast.