Het ultieme kaassoufflé recept van Meneer Wateetons
Bitterballen, loempia’s, frikandellen, wij Nederlanders frituren heel wat af. Maar wist je dat echt goed frituren meer is dan wat bevroren snacks in de olie laten zwemmen? In “Over Frituren”, het nieuwe boek van Meneer Wateetons, lees je alle tips en tricks over het bereiden van de beste gefrituurde gerechten. Vandaag mogen we er al één met je delen, het recept voor een perfecte kaassoufflé. Wel even laten afkoelen!
Bij het openslaan van Over Frituren is het duidelijk dat dit een kookboek is van Meneer Wateetons. Directe taal, heldere tips, persoonlijke anekdotes en veel humor. Zo staat de tekst “F*ck de airfryer” pontificaal op de cover van het boek. De eerste 46 pagina’s bevatten alles wat je maar wil weten over frituren. Van het kiezen van het juiste soort vet tot onderhoud van je frituurpan.
Meneer Wateetons: “De kaassoufflé is één van de oudste snacks die we kennen, en een Nederlandse uitvinding. Snackbarhouder Hans van Bemmel verzon hem in 1969 samen met een plaatselijk bakker. De eisen die we in huize Wateetons – of de kantine – aan een kaassoufflé stellen zijn eenvoudig: krokant vanbuiten, een licht degerig omhulsel en vanbinnen kaas die mooi smelt, niet te snel weer stolt en nét je bek verbrandt.”
Kaassoufflé zelf maken
- Haal de bladerdeeg uit de vriezer en laat ontdooien, verwerk het wel zo koud mogelijk.
- Rasp de kaas zo fijn als je kunt. Gebruik liever geen voorgeraspte kaas, die is te grof en smelt minder goed.
- Meng de geraspte kaas met de smeerkaas tot een homogene massa.
- Bedek je aanrecht met plasticfolie, bakpapier of een klein beetje bloem tegen het plakken en rol een plak bladerdeeg iets uit, 10-20% is genoeg.
- Leg 25 gram kaasmassa rechts van het midden, en in een rechthoek. Doe dit netjes zodat er overal ongeveer een even dikke laag kaas komt.
- Vouw dicht en snij de onregelmatig randjes bij tot je een strakke vorm hebt.
- Gebruik de tanden van een vork om de randen goed op elkaar te drukken. Plots verandert de dichtgevouwen plak bladerdeeg voor je ogen in een kaassoufflé.
- Laat je kale kaassoufflé weer even opstijven in de koelkast of in de vriezer, terwijl je twee borden klaar zet met respectievelijk een geklutst eitje en een ruime hoeveelheid paneermeel. Hoe zachter je deeg hoe moeilijker de kaassoufflé in vorm blijft. Dit is ook het moment om je frituurpan op te warmen tot 175 graden.
- Haal je kaassoufflés door het geklutste ei, en vervolgens door het paneermeel.
- Frituur circa 3 minuten.
- Serveer direct en geniet van je verbrande bek.
Tips en variaties
- Ongefrituurd zijn de kaassoufflés prima in te vriezen, frituur ze bevroren 2 minuten langer.
- Met deze kennis staat niets je in de weg om de paden buiten het kantineassortiment te bewandelen. Vervang de Goudse kaas eens door een goede oude Cheddar, maak een sambal-kaassoufflé of ga los met een combi van mozzarella, gorgonzola, Goudse- én smeerkaas: de quatro soufflonie.
- Een plakje, of fijngesneden blokjes ham erin: ham-kaassoufflé. Dat kan natuurlijk ook met bijvoorbeeld gerookte spekjes.
- Met de buitenkant kun je ook variëren. Door alleen al panko te gebruiken in plaats van paneermeel verhoog je de crunch van je kaassoufflé met 92%. Maar denk ook eens aan een paneer met (een deel) maanzaad, sesamzaad, of fijngemalen cheetos.
- Een kaassoufflé gepaneerd in kaas. Ga zitten en laat dat even tot je doordringen.
- Deze kaassoufflé is eenvoudig te verglutenvrijen door glutenvrij bladerdeeg te gebruiken en glutenvrije paneer. Beide zijn tegenwoordig te koop in de beter gesorteerde supermarkt.
- Een vegan kaassoufflé kan ook: gebruik gewoon vegan kaasrasp en een papje van maïzena en water als plakmiddel.
> Over Frituren (Fontaine) is online te koop voor € 32,00