Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 24 feb 2025
Leestijd: 3 minuten

Kaasbroodjes maken: nostalgisch en net zo lekker als van de warme bakker!

Kaasbroodjes zijn niet weg te denken uit de Nederlandse bakkerijen. De krokante en flaky broodjes gevuld met kaas waarmee je de perfecte cheese pull kunt creëren zijn geliefd bij alle leeftijden. En terecht. Zo maak je zelf!

Voorbereiding 25 minuten
Kooktijd 25 minuten

Ingrediënten

Voor 6 broodjes:
  • 30 gram roomboter
  • 30 gram bloem
  • 200 ml bouillon
  • 100 gram oude kaas
  • 2 theelepels mosterd
  • 1/2 theelepel witte peper
  • 1/2 theelepel uienpoeder
  • 1 eetlepel melk
  • 1 rol vers bladerdeeg (tussen 240 tot 270 gram)
  • 1 ei, geklutst
Beoordeling
5 / 5 sterren. 2 x beoordeeld.

Saucijzenbroodjes, kaasbroodjes, pecanbroodjes: als tieners konden we er niet vanaf blijven tijdens de pauze. Maar ook als volwassen foodies kunnen we zo nu en dan inténs genieten van krokant bladerdeeg gevuld met een roux van oude kaas.

Bij supermarkten en bakkers missen we vaak de krokantheid en die uitgesproken smaak van oude kaas. Daarom besloten we om eens zelf aan de slag te gaan. Dat leverde de lekkerste kaasbroodjes op die we ooit hebben geproefd.

Kaasbroodjes maken
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy
Kaasbroodjes maken
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Kaasbroodjes maken doe je zo

  1. Begin met het maken van de vulling voor de kaasbroodjes, omdat deze moet opstijven in de koelkast. Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer goed door met een garde om een roux te vormen. Laat de roux een minuut of twee koken om de bloemsmaak te verwijderen.
  2. Voeg geleidelijk de bouillon toe terwijl je blijft roeren om een gladde saus te maken. Laat de saus indikken en blijf roeren om klontjes te voorkomen. Haal de pan van het vuur en voeg de oude kaas, mosterd, witte peper en uienpoeder toe en roer tot de kaas is gesmolten. Ook lekker: voeg eens oregano toe aan je kaasbroodje voor een Italiaanse twist.
  3. Giet de roux in een ovenschaal of bakblik bekleed met bakpapier. Spreid het goed uit en laat minimaal 30 minuten afkoelen in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  5. Pak het bladerdeeg erbij en snijd het doormidden, zodat je twee rechthoeken hebt. Haal de vulling van de kaasbroodjes uit de koelkast.
  6. Snijd de afgekoelde roux in 6 plakken en leg ze op de helft van het bladerdeeg.
  7. Besmeer de rest van het bladerdeeg met melk, leg het over de plakken roux en druk de randen langs de roux aan. Snijd het deeg in 6 stukken en druk met een vork de randen samen, zodat de kaasbroodjes niet opengaan tijdens het bakken.
  8. Maak met een mes diagonaal inkepingen in het bladerdeeg en besmeer met het geklutste eitje. Plaats de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 25 minuten in de oven. Zorg dat de broodjes genoeg ruimte hebben, omdat ze door het bladerdeeg zullen uitzetten.

Kaasbroodjes opwarmen

Wil je later opnieuw genieten van deze lekkere snack? Verwarm dan de oven voor op 170 graden en bak het koude kaasbroodje ongeveer 8 minuten. Hierdoor wordt de korst lekker krokant. Gebruik nooit een magnetron om het broodje te verwarmen, want hierdoor wordt de korst slap.

Kaasbroodjes maken
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer klassiekers:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.