Culy Homemade: zelf joppiesaus maken (het ultieme recept)
Van patatje Joppie tot chips met joppiesmaak: joppiesaus heeft in korte tijd de harten van Nederland gewonnen. Maar heb je je nog nooit afgevraagd wat het precies is en wat zit erin? En nog beter: hoe maken we het thuis zelf? Die vraag stelden wij ons namelijk op de Culy-redactie. We zochten het voor je uit.
Het resultaat is een ultiem recept voor zelfgemaakte joppiesaus.
Van jus tot boter: de opvallendste toppings voor frietjes wereldwijd
Waar komt joppiesaus vandaan?
Het is eigenlijk een vrij simpel verhaal. Joppiesaus werd geserveerd in een cafetaria in Glanenbrug en de eigenaar van een sauzenfabrikant liep er toevallig tegenaan. Het bleek te gaan om een lichtzoete saus met een beetje ui en een touch van kerrie: joppiesaus dus. In 2010 werd de saus gekozen als nieuwe chipssmaak en de rest is geschiedenis.
Disclaimer: het originele recept is tot op de dag van vandaag een groot geheim. Culy’s recept is een heel goede benadering. Vinden wij zelf.
Wat de ketchup betreft…
Er schijnt al jaren een vete te zijn tussen de tomatenketchup-adapten en de curryketchup-enthousiasten. In bepaalde delen van het land krijg je bij een patatje of frikandel standaard tomatenketchup, maar in andere delen standaard curryketchup. Heb je dus een voorkeur, meld het dan altijd even, dan kan het niet mis gaan.
Bij deze joppiesaus zaten we met hetzelfde dilemma. Conclusie: je mag zelf kiezen!
Zelf joppiesaus maken
Meng eerst de kerriepoeder, cayennepeper, paprikapoeder en zout door de mayonaise. Roer goed door.
Voeg de curry of ketchup toe en het gesnipperde uitje.
Je kunt hem nog even wegzetten om de smaken in te laten trekken, maar je kunt hem ook direct opeten.