Culy Homemade: Japanse spinazie chips (gezond alternatief voor chips!)
Je kende vast al de kale chips, oftewel boerenkool chips. Nog steeds ontzéttend hip – met name in Los Angeles en New York – omdat ze zowel gezond als lekker zijn. Vind jij jezelf ook iedere avond terug op de bank met je hand in een zak aardappelchips? Probeer deze Japanse spinazie chips dan een keertje uit. Verrassend lekker.
Door verse spinaziebladeren in de oven te roosteren, worden ze superlicht en krokant. Maar wat maakt ze Japans? Dat is de Gomashio die we toevoegen: een soort kruidenzout, gemaakt van sesamzaadjes, een beetje gedroogde chili en zout. Ook husselen we de spinazie chips voor het bakken door een beetje sesamolie.
We hebben het al eerder gezegd: het loont om te investeren in sesamolie van goede kwaliteit. Makes all the difference.
Japanse spinazie chips
Verwarm de oven voor op 100 graden en zet twee bakplaten klaar, bekleed met bakpapier.
Maak eerst de Gomashio: het kruidenzout. Rooster daarvoor de witte sesamzaadjes in een droge koekenpan, tot ze een lekker kleurtje hebben. Laat ze afkoelen en doe ze daarna in een specerijenmolentje of een vijzel. Voeg ook de zwarte sesam, chili en zout toe.
Maal de sesamzaadjes kort: er mogen nog wat hele sesamzaadjes tussenzitten.
Hussel de spinazieblaadjes met de sesamolie en een eetlepel van het kruidenzout. Verdeel ze in een enkele laag over de bakplaat. Bak ze ongeveer een uur in de oven, tot ze droog en knapperig zijn.