Culy Homemade: Japanse rijstbowl voor het ontbijt met roerei en nori
Ontbijten met rijst: hier doen we dat niet echt. Maar in Japan, daar kijken ze helemaal niet op van dat idee. Met deze Japanse rijstbowl snap je waarom.
Culy’s Nancy at in Brooklyn (NY) bij restaurant Okonomi al zo’n goddelijk Japans ontbijt dat ze daar van 09:00 uur ‘s ochtends tot 15:00 uur ‘s middags serveren. De term ‘Japans ontbijt’ is dus een vrij ruim begrip. En gelukkig maar, want zo’n kommetje rijst met toppings kunnen wij op elk moment van de dag wel eten.
De omelet in deze rijstbowl is – in tegenstelling tot wat we hier gewend zijn – eerder zoet dan hartig. Dat maakt dat het samen met de neutrale smaak van de rijst helemaal niet zo’n vreemd gerecht is als ontbijt. Probeer het maar eens!
Zo maak je de Japanse rijstbowl
Kook de rijst volgens de verpakking.
Klop de eieren los met de mirin, suiker en soja in een kleine kom. Verhit de boter samen met de sesamolie in een pan op laag vuur en giet vervolgens het eiermengsel in de pan.
Bak het eiermengsel op laag vuur en roer slechts af en toe met een rubberen spatel. Doe dit ongeveer 2 à 3 minuten, tot de eieren mooi gestold zijn. Laat de eieren niet volledig uitdrogen, ze hou je ze lekker smeuïg.
Schep de rijst in een kom, schep de eieren erop en werk af met de furikake en het gedroogde zeewier.
Meer Japanse gerechten?
- Japanse bagels met cream cheese, zalm en wasabi-nootjes
- Japanse soufflé pancakes
- Katsu sando (Japanse sandwich met krokant varkensvlees)