Tamagoyaki (opgerolde Japanse omelet): zó maak je ‘m
Je kijkt er gauw overheen als je de menukaart van een Japans restaurant bestudeert: tamagoyaki (ook wel tamago genoemd). Toch is deze opgerolde Japanse omelet één van de lastigste gerechten uit de Japanse keuken om te maken. En hadden we al gezegd dat ‘ie waanzinnig lekker is? Stevan Paul leert je in zijn boek Mijn Japanse Keuken hoe je dit gerecht zelf maakt.
In Mijn Japanse Keuken duikt Stevan Paul in de basis van de Japanse keuken. Hij laat bovenal zien dat die verder gaat dan sushi en sashimi. Want de Japanse keuken is ook vooral een lichte, gezonde keuken, met veel focus op rijst, vis en verrassende groentegerechten.
Stevan: “Tamagoyaki is in Japan geliefd als snack. Het is een opgerolde omelet met veel laagjes. In izakaya-bars wordt tamagoyaki als borrelhap geserveerd, en in stukjes gesneden gaat de rol in sushi. Er zijn speciale, langwerpige, rechthoekige pannen voor de bereiding van tamagoyaki, maar in een gewone ronde koekenpan met een antiaanbaklaag gaat het ook.”
Zo maak je tamagoyaki
Maak de radijsjes schoon. Snijd ze eerst in dunne plakjes en dan in dunne reepjes. Maak de lente-ui schoon en snijd hem fijn. Leg de radijs en lente-ui in koud water. Klop de eieren los met sojasaus, dashi en mirin. Roer het mengsel glad en voeg er, als je wilt, een beetje zout aan toe.
Bestrijk een grote koekenpan (met antiaanbaklaag) of een braadslee met een in olie gedoopt kwastje. Verwarm de olie – niet te heet laten worden! – en giet zo veel van de geklutste eieren in de pan dat de bodem met een dunne laag is bedekt. Laat het ei stollen en rol het op met behulp van twee bakspatels.
Schuif de rol naar boven, tegen de rand van de pan aan. Bestrijk de pan opnieuw met een in olie gedoopt kwastje, giet er weer wat van het eimengsel in en laat het stollen. Rol de eerste rol uit, naar de onderste rand van de pan, en rol hem weer op met de nieuwe laag.
Ga zo door tot het eimengsel op is en er een dikke rol is ontstaan. Snijd de nog warme rol in plakken of wacht tot hij is afgekoeld. Giet de radijs en lente-ui af, strooi er zout op en leg ze op de rol.
Tip: allerlei sauzen passen erbij als dip, ponzu-shoyusaus bijvoorbeeld (zie boek), zoete en toch scherpe chilisaus of teriyakisaus.
Mijn Japanse Keuken – Ramen, sushi, miso, sashimi en Japanse grill-recepten van Stevan Paul (Karakter Uitgevers) ligt in de boekhandel voor € 29,99 euro.