Japanse coleslaw
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F04%2FJapanse-coleslaw.jpg)
Louise van de blog Keukenatelier stuurde ons dit verrassende recept voor Japanse coleslaw toe. Lekker fris en doordrenkt met umami door de miso en sojasaus.
Ingrediënten
Voor 4-6 personen:Voor de coleslaw:
- 1/2 witte kool in fijne reepjes (spitskool kan ook)
- 2 winterpenen, geraspt
- Paar takjes koriander, fijn gesneden (steeltjes en blaadjes)
- 2 bosuitjes, fijn gesneden
- Optioneel: (zwarte) sesamzaadjes ter decoratie
Voor de dressing:
- 4 eetlepel (magere) mayonaise
- 2 theelepels witte misopasta (shiro miso)
- 2 theelepels Japanse sojasaus
- 1 teen knoflook, geraspt of geperst
- Zwarte peper naar smaak
- 2 theelepels sesamolie
- 2 eetlepels rijstazijn (of limoensap)
- 2 theelepels honing
- 1 theelepel Sriracha (of een andere hot sauce)
Tip: de kans is groot dat je de witte miso, rijstazijn en Sriracha niet bij de standaard supermarkt kunt vinden. Haal deze ingrediënten bij de toko of Aziatische supermarkt.
Het recept
Begin met de dressing. Roer de misopasta los met de rijstazijn. Meng daarna de overige ingrediënten erdoor.
Voeg de dressing toe aan de gesneden groente en kruiden. Als je van een knapperige salade houdt kun je hem direct serveren. Heb je liever een iets zachtere salade, laat hem dan nog een half uur staan. Het is maar net wat je voorkeur heeft.
Serveer deze salade met bijvoorbeeld een stukje zalm, witvis of tahoe die je klaarmaakt met (kant-en-klare) of zelfgemaakte teriyaki marinade. Of combineer deze Japanse coleslaw met krokante Japanse kip uit de oven.