Melvin Sturm
Melvin Sturm Recepten 8 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Jambalaya met kip (een Southern klassieker)

Een one pot wonder, zo kun je deze wereldberoemde jambalaya met kip gerust noemen. Dit rijstgerecht heeft wat weg van paella, maar is veel kruidiger en kent zijn oorsprong in Louisiana.

Voorbereiding 30 minuten
Kooktijd 40 minuten

Ingrediënten

Voor 6-8 personen:

Voor de cajunkruiden (ook voorverpakt verkrijgbaar in de supermarkt):

  • 1 eetlepel zout
  • 2 eetlepels gemalen zwarte peper
  • 1 eetlepels witte peper
  • 1 1/2 eetlepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1 eetlepel cayennepeper
  • 1 1/2 theelepel komijn

Voor de jambayala:

  • 250 gram chorizo
  • 250 gram kipdijfilet
  • 4 tenen knoflook
  • 1 groene paprika
  • 1 witte ui
  • 3 stengels bleekselderij
  • 3 takjes tijm
  • 400 gram gewassen rijst (was je rijst net zo lang tot het water helder is)
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 rijpe tomaten
  • 2 eetlepels Worcestersaus
  • 250 milliliter kippenbouillon
  • 1/2 bosje lente-ui
Beoordeling
5 / 5 sterren. 15 x beoordeeld.

Jambalaya met kip is een eenpansgerecht met rijst, worst, kip, garnalen en heel veel kruiden. Het is een typisch gerecht uit de Creoolse keuken en is gebaseerd op de Spaanse paella.

Geschiedenis jambayala met kip

Toen de Spanjaarden huishelden in de Verenigde Staten, misten ze het eten van hun thuisland. Hoewel de ingrediënten voor paella niet voor handen waren, deden de Spaanse kolonisten toch een poging met de spullen die ze in het zuiden van Amerika wél konden verkrijgen.

Jambalaya is typisch zo’n gerecht waarbij iedere familie zijn eigen recept heeft. De meeste lijken veel op elkaar, maar er zijn twee basisvarianten. De ene wordt ‘Cajun jambayala’ genoemd en heeft een bruine kleur van het gebakken vlees en de donkere bouillon. ‘Creole jambayala’ is rood van kleur door de toevoeging van tomaten en vaak ook zeevruchten.

Dit recept lijkt het meest op de cajun jambayala, maar bevat ook verse tomaat en tomatenpuree voor de kleur. De garnalen houden we achterwege en gebruiken kippendij en chorizo als vulling.

Jambalaya
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Bereidingswijze jambalaya met kip

  1. Snij de chorizo en kippendij in grove stukken.
  2. Snij de bleekselderij, groene paprika, ui en knoflook in kleine stukjes.
  3. Bak de kip en chorizo met een eetlepel cajunkruiden op hoog vuur aan tot het kleur krijgt, maar nog niet helemaal gaar is.
  4. Verwijder het vlees uit de pan en bak in dezelfde pan op middelhoog vuur de bleekselderij, paprika en ui.
  5. Voeg de knoflook en 4 eetlepels cajunkruiden toe en bak 2 minuten mee.
  6. Snijd ondertussen de tomaten in grove stukken en voeg samen met de tomatenpuree toe aan de pan.
  7. Voeg de tijm, bouillion, Worcestersaus en rijst toe aan de pan.
  8. Voeg het vlees toe en roer voorzichtig door elkaar heen.
  9. Breng aan de kook en laat voor 5 minuten op hoog vuur staan met het deksel op de pan.
  10. Draai het vuur zo laag mogelijk en gaar voor zo’n 35 minuten.
  11. Draai dan het vuur uit en voeg de gesneden lenteui toe. Roer voorzichtig door elkaar heen.
  12. Laat 10 minuten op het aanrecht rusten met het deksel op de pan.
  13. Schep voorzichtig om en de jambayala is klaar om te serveren.
Jambalaya
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Meer eenpansgerechten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.