Culy Homemade: de snelle ingelegde venkel waar de redactie geen genoeg van krijgt
Weckpotten met ingelegde venkel zijn momenteel hét gespreksonderwerp van de redactie. Er is immers maar weinig waarmee we dit tafelzuur niet zouden willen combineren. Snel klaar, veelzijdig en lekker!
Pickles zijn hot! De afgelopen jaren zijn we met z’n allen flink aan het inmaken en inleggen in zuur. Venkel inleggen is onze laatste nieuwe obsessie. Het venkelseizoen is dan wel al een tijdje aan de gang, wij zullen nooit genoeg krijgen van deze veelzijdige groente. Niet gek dat er op Culy al heel wat recepten met venkel staan te schitteren, met deze ingelegde venkel als mooie aanvulling.
Venkel heeft een uitgesproken smaak die doet denken aan anijs. Het anijszaad dat we in dit recept gebruiken, sluit daar mooi bij aan.
Zelf kiezen we hier voor dille, omwille van de zachte en frisse smaak. Optioneel is het toevoegen van roze peper, wat de ingelegde venkel een beetje fruitig maakt. Deze milde peper kun je vinden in de meeste toko’s.
Culy Homemade: frisse venkelsalade met sinaasappel en dragon
Basisrecept voor ingelegde venkel
- Zet een steelpannetje op het vuur en voeg het water en de azijn toe. Breng aan de kook en voeg daarna het zout en de suiker toe. Laat zout en suiker oplossen en haal van het vuur.
- Snijd ondertussen de venkel in dunne plakken met een scherp mes, of gebruik een mandoline of keukenmachine.
- Zorg dat je pot goed schoon is en voeg de venkel toe. Volg met het mosterdzaad, de dille, de rest van de specerijen, sinaasappelschil en de roze peper (optioneel).
- Giet het zuur over de venkel en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt de venkel nu al eten, maar je kunt ‘m ook nog langer laten staan. Doe de deksel dicht en zet minimaal 8 uur in de koelkast.
- Gebruik de ingelegde venkel op broodjes, in salades of zet op tafel als tafelzuur tijdens een warme avondmaaltijd.
Nog meer lekkere recepten in zuur:
- Culy Homemade: Midden-Oosterse pickles van ingelegde knolraap
- Culy Homemade: zoetzure uien (ingelegde rode ui)
- Culy Basics: Surinaams zuurgoed maken (voor op je broodje hete kip of bij rijst)