Redactie
Redactie Diner 10 sep 2014
Leestijd: 2 minuten

Eén van onze favoriete maaltijdsoepen: Indonesische soto ayam

Deze Indonesische soto ayam is een maaltijdsoep op basis van zelfgemaakte kippenbouillon en eet je met verschillende garnituren zoals taugé, geplukte kip en rijst.

Voorbereiding3 uur
Kooktijd 40 minuten
Calorieën485 kcal

Ingrediënten

Voor ruim 2 liter soep of 8 personen:

Voor de bouillon:

  • Zonnebloemolie om in te bakken
  • 1 hele kip
  • 2 tenen knoflook, gepeld en gehalveerd
  • 50 gram gember, in grove stukken gesneden
  • 3 stengels sereh (citroengras), elk in 3 stukken gesneden
  • 5 djeruk purut blaadjes (limoenblaadjes, heet soms ook kafir lime leaves)
  • 5 daun salam blaadjes (uiteraard te koop bij de toko)

Voor de soto:

  • 3 kemiri noten
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 20 gram gember, fijngehakt
  • 20 gram laos, fijngehakt (als je geen verse laos kan vinden, kan je ook poeder gebruiken)
  • 1 theelepel kukurma
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel trassi (garnalenpasta)

Overige ingrediënten:

  • Kippenvlees, geplukt van de kip die je gebruikt voor de bouillon
  • 1 ei per persoon
  • Gekookte sperziebonen
  • Taugé
  • Gekookte pandanrijst
  • Gefrituurde uitjes
Beoordeling
4.7 / 5 sterren. 125 x beoordeeld.

Soto ayam is een van de bekendste soepen uit de Indonesische keuken (tip: probeer ook eens bakso!). Dit recept is afkomstig van de leuke blog First we Eat, een aanrader om een keer te bezoeken.

soto ayam soep / soto ajam recept
First We Eat

Indonesische Soto ayam: recept

  1. Verhit een scheutje olie in een grote braadpan en bak de kip aan alle kanten aan. Doe wanneer de kip is aangebraden, water in de pan tot de kip helemaal onder staat. Doe de rest van de ingrediënten voor de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat de bouillon vanaf het moment dat het water kookt drie uur koken. Wil je de bouillon wat meer op smaak brengen, gebruik dan wat zout.
  2. Verhit de oven op 160 graden en rooster de kemirinoten tien minuten. Haal de kip uit de bouillon en zeef de andere ingrediënten eruit. Laat de kip even afkoelen.
  3. Verhit een scheutje olie in een andere grote braadpan (of gebruik die waar de bouillon in zat, en giet die even over in een andere pan of kom). Bak de ui, knoflook, gember en laos een paar minuten in de olie tot de ui glazig is. Voeg de kukurma, koriander, komijn en trassi toe. Rasp de kemirinoten boven de pan en roer alles goed, tot de geuren vrijkomen, maar het (nog) niet aanbakt.
  4. Giet de bouillon bij deze pan en laat het geheel 5-10 minuten koken. Pluk ondertussen het kippenvlees van de kip en doe dit in een bakje. Doe alle andere ingrediënten apart in bakjes en zet deze op tafel. Zet de bouillon op tafel en eet smakelijk!
Soto ajam recept ingrediënten
First We Eat

Heerlijke Indonesische gerechten

Wij zijn gek op Indonesisch eten en maken maar al te graag een goede gado gado (favoriet op de redactie!)saté ajam of Indonesische rendang. Ook leuk: we hebben de lekkerste snacks van de Indonesische toko voor je op een rijtje gezet. Als je er toch bent, kun je er maar meteen het beste van maken!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.