Culy Homemade: Indische bakso (soep met rijstnoedels en kippenballetjes)
Deze Indonesische baksosoep is echt een gevalletje ‘Ugly Delicious’. Echt mooi kun je ‘m niet noemen, maar lékker! Lekker is ‘ie vast en zeker.
Bakso aten we voor het eerst bij Warung Barokah in Amsterdam. De bakso van eigenares Sri is inmiddels een begrip in Amsterdam, zo lekker is ‘ie. Dat onze versie de hare evenaart durven we niet uit te spreken, maar hij komt in ieder geval héél dicht in de buurt…
Let op: de vleesbouillon voor deze soep trekken we zelf. Dat wil zeggen dat je er op voorhand even een paar uurtjes moet uittrekken, maar verder is er echt niks aan.
Indonesische baksosoep
De bouillon
Verhit een scheutje olie in een grote pan en stoof er de ui, knoflook, gember, selderij en chilipeper in aan tot de ui glazig is. Voeg er de schenkel aan toe (met het been).
Voeg nu het water en de limoenrasp toe. Kruid af met een flinke snuf zout en peper en laat twee uur koken op een laag vuur. Als je ziet dat er teveel vocht verdwijnt, voeg dan wat extra heet water toe.
De bakso/gehaktballetjes
Doe het kippengehakt samen met het ei, de krokante uitjes, de sambal en een snuf zout en peper in een mengkom en kneed door elkaar tot een stevig geheel. Als je gehakt te nat is, voeg dan wat paneermeel toe tot je een sappige maar stevige massa overhoudt.
Rol nu balletjes van het gehakt (met een diameter van ongeveer 2 à 3 cm) en zet in de koelkast.
Afwerken en serveren
Kook de rijstnoedels volgens de verpakking en giet af. Hou apart.
Zet een lege pan op het vuur en zeef er de bouillon in.
Breng de bouillon aan de kook. Voeg er de gehaktballetjes aan toe en laat koken tot de gehaktballetjes komen bovendrijven (dan zijn ze klaar).
Breng de soep op smaak met een scheut sojasaus. Snijd de runderschenkel in stukjes en voeg deze toe aan de soep.
Schep nu een hoopje noedels in een soepkom en schenk er een deel van de soep over. Serveer met ringetjes bosui, chilivlokken, extra gebakken uitjes en een beetje koriander.
Meer soepen?
- Culy Homemade: kruidige Indiase tomatensoep met kokosmelk
- Mercimek Çorbası: Turkse linzensoep met kruiden
- Broccoli-spinaziesoep met avocado van Yvette van Boven