Vindaloo currypasta: hier komt het vandaan & zó maak je het zelf
Kip korma, tikka masala, madras: wij van Culy houden van geurende Indiase curry’s. Misschien wat minder bekend, maar ook erg lekker en vooral pikant van smaak is vindaloo. Een curry met een wel heel bijzondere geschiedenis.
Vindaloo komt van het Portugese vinho (wijn) en alho (knoflook) en is dus oorspronkelijk een Portugees gerecht: een stoofpotje gemaakt van (wijn)azijn, knoflook en varkens- of rundvlees.
Portugese kolonisten introduceerden het gerecht in India waar vindaloo door de lokale bevolking werd voorzien van de nodige kruiden en pepers. Het resultaat is de vindaloo zoals wij die nu kennen: een kruidige, pikante en wereldwijd populaire curry.
Zelf currypasta maken
Voor een snelle curry kan je natuurlijk altijd gebruikmaken van een kant-en-klare currypasta van de toko of supermarkt. Maar maak de pasta voor vindaloo ook zeker een keer zelf! Oké, het is wat meer werk, maar neem van ons aan: vers gemaakt is de currypasta écht veel lekkerder. Op de website van Jamie Oliver vonden we een fijn recept.
De ingrediëntenlijst voor deze currypasta vind je hier rechts bovenin. Lekker met je favoriete groenten, kip of vlees, en een beetje rijst.
Zo doe je het!
Maak de knoflook en gember schoon.
Zet een koekenpan op matig tot hoog vuur en doe alle kruiden in de droge pan. Rooster tot de kruiden goudbruin zijn en ze gaan geuren. Haal de pan van het vuur.
Doe de geroosterde kruiden in een vijzel en stamp de kruiden fijn. Je kan ook gebruikmaken van een keukenmachine. Doe dan de kruidenpoeder in de keukenmachine en voeg de rest van de ingrediënten toe tot er een gladde pasta ontstaat.
En dan?
Deze vindaloo currypasta is heerlijk met kip. Marineer je kip (bijvoorbeeld kippendijen of kippenpoten) met de pasta in een plastic zak of kom. Sluit af en zet een uurtje (of twee) in de koelkast om te laten marineren.
Daarna kun je de kip grillen of bakken en serveren met je favoriete ingrediënten, zoals rijst en groenten.
Geen fan van kip? Deze vindaloo pasta past ook super bij varkensvlees, eendenborst of rundvlees.
Meer
Heb je de smaak te pakken en wil je ook wel eens een pasta voor korma of tikka masala zelf maken? Jamie Oliver heeft op zijn website meerder varianten bij elkaar gezet.