Culy Homemade: kruidige Indiase tomatensoep met kokosmelk
Uitgekeken op de klassieke tomatensoep? Geef ‘m een twist en maak deze kruidige Indiase tomatensoep met kokosmelk. Heerlijk romig en spicy. Als bonus maken we er een vlugge Chhonk bij: een makkelijke Indiase kruidenolie die een echte smaakbom is.
Deze Indiase tomatensoep zet je vliegensvlug op tafel. Héél weinig werk dus. En terwijl de soep pruttelt, heb je je handen vrij om Chhonk te maken. We lazen voor het eerst over deze populaire Indiase kooktechniek in het boek Indian-Ish van Priya Krishna.
Het is onwijs simpel: door specerijen kort mee te verwarmen in ghee of olie, komen hun smaken los. Met als gevolg: een snelle kruidenolie die je over al je gerechten kunt druppelen. Gekookte aardappelen, gebakken groenten, stoofpotten: noem maar op. Wij vinden het érg lekker op deze Indiase tomatensoep.
Indiase tomatensoep
Verhit een scheutje olie in een soeppan op laag vuur en laat de ui en de knoflook 5 minuten zachtjes bakken. Voeg de gember toe en bak die ook een minuutje mee. Doe dan de specerijen erbij en laat 30 seconden fruiten, onder voortdurend roeren.
Voeg de bliktomaten en de kokosmelk toe, roer even door en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat daarna 10 minuten zachtjes pruttelen, tot alle smaken op elkaar zijn ingewerkt.
Pureer de soep, breng op smaak met een snufje zout en houd warm op een laag pitje.
Maak de Chhonk: verwarm de twee eetlepels ghee of zonnebloemolie in een sauspannetje, samen met de specerijen. Wacht tot de olie warm is en je de specerijen hoort knetteren: dan is de chhonk klaar.
Maak de Indiase tomatensoep af met een flinke lepel van de chhonk en eventueel wat fijngehakte koriander.