Indiase rasmalaicake uit Sugar I Love You
Als er iets is waar wij op de Culy-redactie van houden, is het suiker. Geen baksel is zoet genoeg, maar ook om hartige gerechten te verfijnen grijpen we vaak naar onze suikerpot. Ook Ravneet Gill weet wel van wanten met zoetigheid. In haar nieuwe boek Sugar I Love You staan enkel verbluffende recepten om de zoete dingen in het leven te vieren en met deze Indiase rasmalaicake maak jij van elk moment een feestje!
Ravneet over de Indiase rasmalaicake
“Toen ik in een Indiaas restaurant werkte (niet als patissier maar als kok), dacht iedereen dat ik gek was. Ik bedoel, dat is ook zo, maar de specifieke klacht was dat ik de patissiers vroeg de ras malai-melk voor me te bewaren, zodat ik die tijdens het werken kon drinken. Wie niet weet wat ras malai-melk is, licht ik graag in.
Ras malai is een Indiaas toetje dat wordt gemaakt van lichte melkdeegballetjes die in een zoete, lichtgekruide melk worden geweekt. De melk bevat een vleugje kardemom, gekneusde pistachenoten en soms, als je geluk hebt, geschaafde amandelen en saffraan.
Een tijdje terug bracht mijn vriend Mattie een cupcake voor me mee die in dat spul was geweekt en die was sensationeel. Ik dacht dus: laten we er een hele cake van maken. De cake wordt gebakken in een aluminium wegwerpbak, zodat hij de melk kan opzuigen. Neem hem mee naar een barbecue of picknick, geef iedereen een lepel en steek ze er gewoon in. Ik verzeker je dat je vrienden je telkens weer zullen vragen om hem nog een keer te maken.”
Indiase rasmalaicake uit Sugar I Love You
Verhit de oven tot 160 °C. Klop de eieren en fijne kristalsuiker met een stand- of handmixer op matige snelheid tot een dikke en heerlijke massa. Het mengsel moet vloeibaar zijn (maar dik genoeg om vorm te behouden als je het over zichzelf laat druipen – het vormt dan een soort lint).
Meng in een andere kom het bakpoeder, zout en de tarwebloem. Zeef het bloemmengsel in drie porties bij het eiermengsel en spatel het er voorzichtig door. Sprenkel de olie er voorzichtig bij en spatel erdoor, maar meng niet te lang.
Giet het mengsel in een aluminiumbak van 31 x 25 cm en zet 30 minuten, of tot een satéprikker die je erin steekt er schoon uitkomt, in de oven.
Verhit intussen in een steelpan de volle melk, slagroom en gecondenseerde melk met de kardemom, saffraan, gemalen pistachenoten en grof gehakte amandelen tot het gaat stomen. Neem de pan van het vuur.
Neem de cake als hij gaar is uit de oven en laat 15 minuten afkoelen. Prik gaatjes met een cocktailprikker in de cake en schenk het nog een beetje warme (maar niet hete) melkmengsel er gelijkmatig over (haal de kardemompeulen er wel uit). Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur en zet het idealiter een nacht in de koelkast, zodat de smaken aan elkaar gewend raken en kunnen bijkomen. Hij is daar 3 dagen houdbaar.
Bedek de cake tot slot met de lobbig geklopte slagroom, de grof gehakte pistachenoten en amandelen. Voeg voor een extra luxe gevoel saffraan aan een suikersiroop toe en sprenkel die royaal over de bovenkant voor je de cake koud serveert.
> Sugar I Love You (Fontaine Uitgevers) is nu te koop voor €27,99