Culy Homemade: Indiase baingan bharta (goddelijke puree van rokerige aubergines)
Dit prutje ziet er misschien allerminst sexy uit, maar geloof ons als we je vertellen dat baingan bharta onze nieuwste verslaving is. Het bestaat uit een goddelijke puree van rokerige aubergines, gemengd met Indiase smaakmakers. Heerlijk om op te dippen met brood.
Er zijn van die gerechten die onder het kopje ‘ugly delicious’ vallen en Indiase baingan bharta is er zo één. Toch is het verrukkelijk, probeer het maar eens. Lekker met Indiaas brood als roti, paratha (sowieso één van onze favorieten) of naan.
Baingan bharta: een verrukkelijk Indiaas gerecht voor auberginelovers
Indiase baingan bharta
Wrijf de aubergines in met een beetje olie. Maak kleine inkepingen in de aubergines, aan alle kanten. Stop in elke aubergine een teentje knoflook, in één van die inkepingen.
Rooster de aubergines op direct vuur, bijvoorbeeld in de vlam van je gasfornuis of op de barbecue. Dat duurt ongeveer 10 minuten, of tot ze mooi zacht en gaar zijn en imploderen. Het is belangrijk dat ze echt goed gaar zijn.
Doe de geroosterde aubergines in een schaal en dek af met plasticfolie. Laat een beetje afkoelen tot ze handelbaar zijn en pel ze dan. De schil gooi je weg, de knoflooktenen leg je apart.
Prak het vruchtvlees en meng met het limoensap. Zet opzij. Hak de bewaarde knoflooktenen fijn.
Verhit een koekenpan op laag vuur, doe er twee à drie eetlepels olie in en bak de ui in 8 minuten zacht. Voeg de gehakte knoflook, de gember en de gehakte chilipeper toe. Laat een minuutje meebakken en doe dan de kurkuma, gemalen koriander en mosterdzaadjes erbij. Laat weer een minuut bakken en voeg dan de tomaten toe aan de pan. Kruid met een beetje zout en laat 5 minuten zachtjes bakken.
Roer de geprakte aubergine erdoorheen en laat 3 tot 5 minuten mee verwarmen in de pan. Schep de baingan bharta in een schaal, bestrooi met fijngehakte koriander en serveer met het brood of rijst. Ook lekker met een beetje komkommer raita.