How-to: zo maak je super easy zelf sambal
Bij nasi, noedels, een broodje oude kaas of zelfs door mayonaise: sambal kun je op zó veel verschillende manieren gebruiken. En wist je dat zelf maken super easy is?
Er zijn tal van verschillende varianten (onder andere manis, oelek en goreng), maar wij hebben gekozen voor sambal badjak, afkomstig uit DedikkevanDam. Deze soort verschilt van de meeste sambals doordat er knoflook en ui in zit.
Tip: zet van tevoren een gesteriliseerde glazen pot klaar, zodat je de sambal extra lang goed houdt, en ga het liefst te werk met plastic handschoentjes zodat de peper niet in je vingers trekt. De Aziatische ingrediënten zijn verkrijgbaar bij de toko en trassie vind je ook wel in de supermarkt.
Vermaal de eerste vijf ingrediënten tot een fijnkorrelige pasta in een vijzel of keukenmachine. Verwarm de olie in een koekenpan en bak hierin het mengsel.
Voeg een snufje zout, de gula djawa en santen toe en laat 20 minuten zachtjes sudderen. Kook ten slotte nog één minuut op hoog vuur door.
Laat afkoelen en bewaar in een glazen gesteriliseerde pot.