Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 18 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Mexicaanse horchata con arroz (verkoelend drankje voor de zomer!)

Lekkere zomerdrankjes vind je in landen met hoge temperaturen. Daar hebben we ook dit makkelijke drankje gevonden dat je met maar 3 ingrediënten en een blender kunt maken. Mexicaanse horchata con arroz; een verkoelend drankje van rijstmelk met kaneel dat je heel makkelijk zelf maakt. Vamos!

Wat is horchata?

Horchata is een verkoelend melkachtig drankje. Er zijn verschillende soorten horchata. In Spanje heb je het over een tijgenotenmelk, horchata de chufa. Die wordt gemaakt met tijgernoten, ook wel aardamandelen genoemd. Ze zijn in Nederland niet overal te verkrijgen – en best prijzig. Daarom kun je ook kiezen voor gewone amandelen, die een stuk goedkoper zijn.

Nog goedkoper is de Mexicaanse variant. Want die maak je met rijst: horchata con arroz. Naast de zachte prijs, heeft deze variant sowieso onze voorkeur. De rijst maakt het drankje namelijk onwijs romig, maar blijft verfrissend. Er staat bij ons daarom tijdens de zomer altijd een fles zelfgemaakte horchata in de koelkast!

Horchata con arroz
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak je horchata con arroz

  1. Voeg de rijst toe aan een grote kom en was deze goed, tot het water niet meer troebel is. Was nog een laatste keer en voeg daarna 1 liter schoon water toe.
  2. Doe ook de kaneelstokken in de kom en laat de horchatamix minimaal 30 minuten weken. We kiezen zelf voor minimaal 8 uur, voor een betere smaak en textuur (zie kader).
  3. Verwijder de kaneelstokken, maar bewaar een klein stukje, ongeveer de helft van 1 kaneelstok. Voeg de rijst inclusief het water en het stukje kaneel toe aan een blender en mix tot de rijst goed is gemalen.
  4. Spoel ondertussen de kom schoon en zet een zeef klaar met een kaasdoek (of schone theedoek) erin. Giet de horchata in de kaasdoek en laat goed uitlekken, zodat je geen harde stukjes rijst hebt in het drankje.
  5. Doe de gecondenseerde melk bij de drank en meng goed. Giet het geheel in een fles en bewaar maximaal 5 dagen in de koelkast. Schenk de horchata over ijsblokjes en maak af met kaneelpoeder. Zó lekker!
Horchata con arroz
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer lekkere drankjes om te maken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.