Ons favoriete recept voor homemade knoflooksaus
Knoflooksaus kun je bij zóveel verschillende gerechten serveren, en al helemaal als het gaat om snacks zijn er altijd wel liefhebbers van deze pittige saus. Nog steeds vliegen de kant-en-klare flessen bij de supermarkt als zoete broodjes over de toonbank, dus werd het de hoogste tijd voor een recept voor de Culy-versie.
Bij het gourmetten, bij een broodje kebab, bij Turkse pizza, bij kibbeling en bij de barbecue: knoflooksaus is onder Nederlanders een zéér geliefde saus.
Grappig is dan wel weer dat Turkse knoflooksaus van origine met tahin wordt gemaakt. De knoflooksaus zoals wij die kennen met mayonaise, yoghurt en melk is een Nederlandse uitvinding. Hoe dan ook: lekker is ‘ie sowieso, vooral als je ons recept opvolgt natuurlijk…
Geen verse knoflook in huis? Met gedroogde knoflook kun je ook knoflooksaus maken zoals die van de snackbar (guilty pleasure!).
Waarom is knoflooksaus uit de supermarkt nooit zo lekker als bij een Turks restaurant?
Homemade knoflooksaus: recept
- Hak de knoflook in een keukenmachine (het liefst een kleine variant) of met je mes fijn. Voeg nu de peterselie toe en hak ook deze fijn. Als je een paar dunne stengeltjes mee hakt is dat niet erg.
- Meng in een kommetje de mayonaise met de yoghurt en voeg het knoflookmengsel toe. Roer goed en laat vijf à tien minuutjes staan. Proef en voeg naar smaak een beetje vers citroensap, zout en peper toe. Laat wederom even staan en proef of de saus nog iets nodig heeft.
- De hoeveelheden voor dit recept zijn slechts een indicatie, maar je kunt de saus zo heftig of smaakvol maken als je zelf wil. En hou je niet zo van peterselie? Vervang dan voor bijvoorbeeld bieslook, dille of dragon.
Heb je dit recept gemaakt? Deel het met ons op Instagram of via Insta Stories! Tag @culynl en gebruik #culyhomemade voor een repost. Vinden we leuk.
Meer sauzen:
- Hoe maak je pindasaus?
- Culy Basic: Griekse tzatziki (lekkerder dan uit de supermarkt!)
- Culy Basics: makkelijk bloemkoolsausje met knoflook en Parmezaanse kaas