Homemade gravad lax, ofwel gravlax (gemarineerde zalm met dille)
Gravad lax of gravlax (gemarineerde zalm met dille) is zó makkelijk om te maken en superlekker! Dus waarom zou je het niet zelf maken? Wij vroegen Monika van The Mood Food, die ook verantwoordelijk was voor al het lekkers op de verjaardag van Culy’s Monique, naar haar recept.
Deze gravlax is zalig tijdens de borrel, maar ook tijdens het diner een echte aanwinst op tafel!
Gravlax (gemarineerde zalm met dille) maken
Leg de zalm op een lang stuk vershoudfolie, zodat je ‘m later goed kunt inpakken. Rasp de bietjes en meng deze met het zout, de suiker, de schil van de citroen en de wodka of gin. Verdeel het mengsel over de zalm en pak goed in in vershoudfolie.
Leg de ingepakte zalm in een ruime schaal en laat minstens 20 uur marineren in de koelkast.
Haal de zalm uit de koelkast en spoel het bietjesmengsel er voorzichtig af. Snijd de dille heel fijn en meng met één à twee eetlepels citroensap. Verdeel dit mengsel over de zalm en pak weer in met vershoudfolie.
Leg de zalm nu zes uur in de koelkast. Haal wanneer je de gravad lax wil serveren de zalm uit de koelkast. Snijd nu voorzichtig de huid van het visvlees en snijd de zalm in dunne plakjes. Serveer met partjes citroen en mierikswortelcrème of verse avocado en geniet!