Hollandse appeltaart met een twist
Deze appeltaart is minstens net zo lekker als de klassieke variant, maar net even anders (en gezonder!) doordat er geen gebruik is gemaakt van geraffineerde suikers en de gewone bloem is vervangen door speltmeel. Het recept is afkomstig van Sweet Miss Cake.
Meng in een kom het meel met het zout, de bakpoeder, het ei, de boter en de appelstroop door elkaar. Kneed dit tot een grote bal. Leg een kwart van het deeg apart (voor de bovenkant). Bekleed met de rest van het deeg een ingevette springvorm met een doorsnee van 24 centimeter.
Leg de springvorm en het resterende deeg voor de bovenkant even in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze vervolgens in dunne schijfjes.
Meng vervolgens in een kom de appels met de jam, de rozijnen, de kaneel en de stukjes noot. Haal de springvorm uit de koelkast en schep hier het appelmengsel op. Verkruimel het deeg voor de bovenkant over de vulling heen.
Plaats de appeltaart in het midden van de oven en bak deze in ongeveer 50-55 minuten gaar tot deze goudbruin is.