Hollandaisesaus maken doe je zo (fijn basisrecept + handige tips!)
Hollandaisesaus is romig, onmisbaar bij eitjes, asperges en stiekem overal lekker bij. Met dit fool-proof basisrecept zet je binnen 10 minuten deze romige saus op tafel. Hollandaisesaus maken was nog nooit zo makkelijk!
Een van de vijf moedersauzen
Een saus als deze schreeuwt de Franse keuken. Zijdezacht en verfijnd in smaak en gemaakt met een lading boter. Daarom is hollandaisesaus dé saus die jouw gerecht naar een hoger niveau tilt, zonder moeite. Want met een paar simpele ingrediënten als boter, eidooiers en citroensap kan het haast niet fout gaan.
Nou, niet helemaal. Het geheim van een goede hollandaisesaus zit ‘m namelijk in de techniek. Zodra je deze onder de knie hebt, is het maken van een goede hollandaisesaus een eitje. Als het gaat om sauzen draait alles om emulsie. Kijk maar naar toum, aioli en mayonaise. De gesmolten boter moet op het juiste moment, met de juiste snelheid, worden toegevoegd aan het eimengsel. Hierdoor voorkom je klontjes en het stollen van het ei.
We zeggen het vaker: bij het maken van recepten met weinig ingrediënten is de kwaliteit van de ingrediënten meer dan belangrijk. Vooral bij sauzen. Dus haal je favoriete boter, citroenen van de groenteboer, en zeker niet citroensap uit een flesje, en de allerbeste scharreleieren die je maar kunt vinden.
Kersttip: zo til je je sauzen en jus (makkelijk!) naar een hoger niveau
Hollandaisesaus
Het gebruik van de fijne Franse saus gaat veel verder dan eggs benedict en asperges. Gebruik het hollandaisesaus basisrecept bijvoorbeeld over een mooi stuk gegrilde vis of groentesteak. Decadent als doordeweekse maaltijd, maar zo nu en dan mogen we ons zelf wel eens trakteren.
Heb je saus over (we kunnen het ons haast niet voorstellen), dan kun je het hollandaisesaus basisrecept ook gebruiken als basis van bernaisesaus. Niet helemaal officieel, want een bernaisesaus maak je met ingekookte witte wijnazijn in plaatst van citroensap. Maar met fijngehakte sjalotjes en dragon, kom je aardig in de buurt.
Je blender schoonmaken kan ook snel en makkelijk: zo doe je dat
Hollandaisesaus maken
- Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Laat de boter niet bruin worden.
- Meng eidooiers, citroensap, cayennepeper en zout in je blender, of gebruik een staafmixer. Doe dit ongeveer 30 seconden, tot de saus een lichte kleur heeft.
- Zet de blender of staafmixer op z’n zachtste stand en giet voorzichtig de gesmolten boter erbij tot een romige emulsie vormt.
- Stop met mixen en proef af op zout en citroensap, voeg meer toe indien nodig. Wil je ‘m dikker of is de saus gaan schiften? Mix dan opnieuw en voeg 1 theelepel heet water toe.
Nog meer lekkere sauzen:
- Nog zo’n Franse saus die je op tig manieren kunt gebruiken: remouladesaus
- Naar recept van onze favoriete burgerketen: de allerbeste hamburgersaus
- Een een smaakbom voor pastasauzen en meer: Tunesische harissa