Het verschil tussen een croque monsieur en madame (+ ons ultieme recept)
In Frankrijk en België kun je er niet omheen: de croque monsieur of madame. Deze tosti wordt standaard gevuld met ham en kaas, en getopt met béchamelsaus of een spiegeleitje bovenop, maar wat is nu welke? En: hoe maak je ze het lekkerst? Wij bieden het antwoord én ons ultieme recept.
Eigenlijk is het heel simpel: de croque monsieur wordt getopt met een goddelijke laag béchamelsaus en soms nog gegratineerd met een extra laagje geraspte kaas.
De vrouwelijke variant, de croque madame, lijkt veel op de monsieur maar bevat over het algemeen geen béchamelsaus en wordt vergezeld door een perfect gebakken spiegeleitje.
Croque monsieur maken: recept
Een croque monsieur maken is een stuk makkelijker dan het misschien lijkt.
- Begin hiervoor met de béchamel en verwarm je oven vast voor op de grillstand.
- Smeer de broodjes aan één kant in met roomboter en verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Smelt hierin ook een beetje roomboter en besmeer een sneetje aan de ‘droge’ kant met de mosterd, beleg met de geraspte Gruyère of Emmentaler en ham. Top met het andere sneetje en bak in de pan totdat de kaas gesmolten is en de buitenkant goudbruin en krokant.
- Haal vervolgens de croque uit de pan en leg in een ovenbestendige schaal of op een bord. Leg hierop een paar lepels béchamelsaus en top met de Parmezaan en een flinke snuf zwarte peper. Gratineer nog een paar minuutjes in de oven en serveer gelijk.
Croque madame maken: recept
Ook de croque madame maken is alles behalve lastig. Het belangrijkst is de timing, zodat je eitje nog een perfect lopende dooier heeft, maar het brood nog wel crunchy is.
- Smeer de broodjes aan één kant in met roomboter en verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Smelt hierin ook een beetje roomboter en besmeer een sneetje aan de ‘droge’ kant met de mosterd, beleg met de geraspte Gruyère of Emmentaler en ham. Top met het andere sneetje en bak in de pan totdat de kaas gesmolten is en de buitenkant goudbruin en krokant.
- Bak ondertussen het ei sunny side up en gebruik eventueel deze tip om ervoor te zorgen dat je dooier perfect runny blijft. Leg het eitje op de croque, breng op smaak met zout en peper en serveer direct.
> Dit vind je vast ook lekker: Croque madame muffins van Rachel Khoo of ga voor een Croque madame met salami.
Meer tosti’s
Bij Culy zijn we gek op tosti’s. Met vlees, zonder vlees, met kaas, zonder kaas, we vinden het allemaal even lekker. Wij geven je de beste tips voor de ultieme tosti (zoals deze tosti met brie, parmaham en vijg – om je vingers bij af te likken!). We hebben ook de 7 lekkerste tosti’s om zelf te maken voor je op een rijtje gezet.
Wil je niks geks, maar gewoon een klassieke tosti kaas? Wij vertellen je hoe je de ultieme kaastosti uit de film Chef zelf maakt. Foodporn gegarandeerd!
Nog meer tosti-recepten:
- Culy Homemade: croque monsieur-croissant (move over crompouce!)
- Croque Signore: een Croque Monsieur met een Italiaans tintje
- Culy Homemade: de ultieme tuna melt tosti met smeuïge tonijn