Culy Basics: het makkelijkste brood dat je ooit zal maken!
De gedachte dat brood maken alleen weggelegd is voor bakkers en uren aan kneedwerk kost, is allang achterhaald. Zo maakte New York Times journalist Mark Bittman onlangs dit super makkelijke recept, waar geen kneden aan te pas komt.
En daar worden we blij van!
Knapperig én luchtig
Ook fijn: het hoeft niet een uur of 15 (!) te rusten, zoals bij dit no knead recept wel het geval is. Het deeg in dit recept wordt vrij nat, wat ervoor zorgt dat de buitenkant super knapperig wordt, en de binnenkant luchtig en zacht. Precies zoals een brood in je dromen hoort te zijn…
Zelf brood maken
- Doe de bloem samen met het zout en de gist in een grote kom. Voeg het water toe en roer totdat het gemengd is. Het deeg moet vrij slap aanvoelen. Bedek de kom met plasticfolie en laat in een warme omgeving (bijvoorbeeld boven op een kast in je huiskamer of keuken) 4 uur rusten.
- Besmeer je werkblad met een beetje olijfolie en leg hier het deeg op. Vouw het twee keer om naar binnen, en bedek losjes met plasticfolie. Laat nog een half uur rusten.
- Verwarm nu, terwijl het deeg nog een half uur moet rusten, je oven voor op 220 graden. Schuif een gietijzeren, keramische of een emaille pan met een inhoud van 6-8 liter in de oven terwijl hij opwarmt. Haal deze uit de oven wanneer het deeg zover is, en leg het deeg dan voorzichtig in de pan met de naad naar boven.
- Schud de pan voorzichtig zodat het deeg gelijk verspreid is over de bodem. Tijdens het bakken zal dit nog gelijkmatiger worden.
- Bedek de pan met een deksel en bak 30 minuten in de oven. Haal de deksel daarna van de pan en bak nog 15-30 minuten, tot de buitenkant mooi bruin is. Haal het brood uit de pan en laat afkoelen op een rekje.
- Serveer met roomboter of wat olijfolie en… Geniet!
Handig bij het bakken:
- Zelf brood bakken? Dit moet je weten
- Tips bij het bakken van een brood
- De makkelijkste recepten voor zelfgebakken brood