Redactie
Redactie Recepten 30 nov 2024
Leestijd: 2 minuten

Het basisrecept voor klassieke madeleines

Het chiqueste Franse cakeje is toch wel de madeleine. Ze zijn misschien net iets minder bekend dan de macaron, maar wat ons betreft een stuk lekkerder. Met dit madeleines-recept maak je ze zelf: een énig klusje.

Het maken van madeleines is niet heel moeilijk, maar je moet er wel de tijd voor nemen en alle stappen van het recept precies volgen. Het grootste gevaar is dat ze droog worden en dat willen we natuurlijk niet…

Dit basisrecept leert je hoe je klassieke madeleines bakt, maar je kunt ook experimenteren met smaakjes. Chocolade of lemon curd, matcha of pandan en denk zelfs eens aan hartige madeleines! Die doen het ook goed als amuse of op de borrelplank.

Madeleines
Bron: Unsplash

Madeleines: recept

  1. Smelt 180 gram van de boter. Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Voeg de vanille toe aan de boter, laat de boter lichtbruin worden en laat afkoelen. Meng in een kom de eieren, suiker, basterdsuiker en de honing.
  2. Meng in een andere kom het bakpoeder met de bloem en zout, en spatel door het eimengsel. Roer de boter erdoor en laat het beslag ongeveer 20 minuten rusten in de koelkast.
  3. Verwarm je oven voor op 190 graden. Vet de madeleine-vorm in met boter en bestuif met bloem. Klop de overtollige bloem eraf. Schep het beslag met een ijsknijper of een lepel in de vormpjes tot ze net onder de helft gevuld zijn.
  4. Bak de madeleines in de oven in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar.

Meer Franse patisserie:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.