Hét basis recept voor het altijd-goed-dessert: fruit crumble
Onverwachte gasten zijn leuk, maar niet altijd even handig met het oog op voorbereiding. Gelukkig is daar de altijd-goed fruit crumble, een heerlijk dessert dat in een handomdraai op tafel staat. Op TheKitchn vonden we dit basic recept met ingrediënten die je waarschijnlijk wel al in huis hebt.
In principe maakt het niet heel veel uit wat voor soort fruit je gebruikt, maar onthoud: hoe rijper hoe beter. Voor dit recept heb je een ovenschaal van 20 x 20 centimeter nodig.
Zo maak je de crumble
Verwarm je oven voor op 180 graden. Snijd indien nodig je fruit in kleine stukjes en meng met de suiker, citroensap, Maïzena en de kruiden. De hoeveelheden suiker en citroensap zijn afhankelijk van de smaak van het fruit. Gebruik meer Maïzena als je fruit erg vochtig is, en vice versa. Verdeel over de ovenschaal.
Meng de bloem met de suiker, kaneel, bakpoeder en zout goed. Breek of snijd de boter in stukken en voeg toe aan het droge mengsel. Wrijf het met je vingertoppen of een vork door elkaar, zodat je een kruimelig mengsel krijgt. Verdeel de topping over het fruit.
Bak de crumble 30-35 minuten tot de fruitsappen aan de zijkanten bubbelen en de bovenkant stevig aanvoelt. Laat minstens een kwartier afkoelen voordat je aanvalt. Je kunt de crumble tot een week bewaren, en warm eventueel later nog op in de oven op lage temperatuur, gedurende twintig minuutjes.
Wil je de topping iets krokanter maken? Voeg dan voordat het de oven in gaat 70 gram havermout of 50 gram gehakte noten toe aan de topping. Gebruik je liever geen gewone bloem? Vervang het dan door bijvoorbeeld spelt- of amandelmeel. En onthoud: de lelijkste crumbles zijn vaak de lekkerste!