Heri heri met bakkeljauw, cassave, bakbananen en napi
Op 1 juli (Keti Koti) een bordje heri heri serveren vinden we wel zo gepast. Deze versie met bakkeljauw, cassave, bakbananen en napi is om duimen en vingers bij af te likken.
Heri heri is een gerecht met geschiedenis. Het werd traditioneel gegeten door slaven en staat vandaag de dag symbool voor verbinding met de voorouders en met de geschiedenis van ons land. Daarom is āt een symbolisch ā maar vooral ook Ć©rg lekker ā gerecht om te maken op Keti Koti: de dag van de viering van de afschaffing van de slavernij.
Of om het met de woorden van chef Emmo Achthoven ā die dit recept heeft bedacht ā te zeggen: āOm te weten waar je vandaag de dag staat moet je achterom kijken en niet uit het oog verliezen waar het vandaan komt.ā
Free Heri Heri for all
Geen zin om zelf te koken? Op 1 juli kun je genieten van een gratis bordje heri heri op twintig locaties in de hoofdstad (waaronder de Tonyās Chocolonely Chocolate Bar en RIJKS) en andere grotere steden als Almere, Rotterdam en Tilburg.
Dat Tonyās zich achter het project schaart, is natuurlijk geen toevalligheid. Zelf ijveren ze immers al jaren voor een slaafvrije chocolade-industrie.
Op 1 juli 2021 tussen 16.00 en 19.00 is iedereen welkom op Ć©Ć©n van de locaties van Free Heri Heri for all.Ā
Heri Heri
Spoel het zout van de bakkeljauw en week deze 15 minuten in ruim koud water.
Neem vers water en kook de bakkeljauw 20 minuten. Proef de bakkeljauw! Is hij nog te zout naar jouw smaak? Kook dan weer vers water en zet de bakkeljauw nog een keer op.
Pluis de vis en voel goed of je alle graten hebt verwijderd.
Verhit 100 milliliter kokosolie in een ruime hapjespan en bak de bakkeljauw op halfhoog vuur in ongeveer 10 minuten mooi bruin. Voeg vervolgens de madame-jeanette toe en bak nog 5 minuten.
Breng 1 liter water met een klein beetje zout aan de kook en kook de cassave in ongeveer 20 minuten gaar.
Breng 2 liter water met een klein beetje zout aan de kook en kook de napi, zoete aardappel, dasi taya en bananen gaar. Alles is gaar als je er met een vork doorheen kunt prikken.
De gele banaan is als eerste gaar, na ongeveer 10 minuten, haal deze uit de pan en houd deze apart.
De dasi taya, groene banaan, de napi en zoete aardappel zijn na ongeveer 15 tot 20 minuten gaar.
Houd de bananen en dasi taya warm en laat de napi en zoete aardappel afkoelen, zodat je de schil kunt verwijderen.
Verwijder de madame-jeanette aan het steeltje of met een lepel. Je kunt de peper op een schaaltje apart erbij serveren.
Om te serveren:
Snij de aardvruchten en bananen in stukken van ongeveer 1 cm.
Verdeel de aardvruchten en bananen in een rondje en leg de bakkeljauw in het midden.
Verhit de laatste 50 milliliter kokosolie en giet deze vlak voor het opdienen nog even over de bakkeljauw voor een mooi effect.