Melvin Sturm
Melvin Sturm Recepten 7 dec 2024
Leestijd: 2 minuten

Op en top kerst: een hele zalmzijde uit de oven met broodkruim, dille en sinaasappel

Een hele zalmzijde uit de oven maken is véél makkelijker dan je misschien denkt. Dat bewijst dit feestelijke recept waarbij je in één klap de hele tafel voorziet van een sappige vis.

Een hele zalmzijde uit de oven is supersnel klaar en een ware eyecatcher op je (kerst)tafel. De mooie rode kleur krijgt het van de bietjes en de knapperige topping van panko en frisse dille maakt het geheel helemaal af.

Relax: 8x feestelijke amuses voor kerst zonder stress

Voor wie niet genoeg kan krijgen van het krokante broodkruim is er meer dan genoeg om als extraatje over het gerecht te serveren. Als dat niet het neusje van de zalm is, weten wij het ook niet meer!

Hele zalmzijde voor Kerst
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Recept: zalmzijde uit de oven met broodkruim en dille

  1. Mix de gekookte bieten en het sinaasappelsap samen met wat zout en peper tot een gladde saus.
  2. Leg de zalm met de huidkant naar beneden in een schaal die precies passend is en bestrooi met redelijk wat zout.
  3. Schenk de saus over de zalm en zorg ervoor dat ‘ie helemaal bedekt is. Zet tenminste 1 uur in de koelkast, maar het liefst een hele nacht voor het beste resultaat.
  4. Bak de panko in een beetje olijfolie in een koekenpan op lage temperatuur goudbruin. Schud hierbij de pan continu.
  5. Droog de kappertjes goed op wat keukenpapier. Laat in een steelpannetje wat olijfolie heet worden en bak de kappertjes tot ze bruin en krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
  6. Hak de dille fijn en haal het zest van de biologische sinaasappelschil met een fijne rasp.
  7. Mix de panko, dille, gefrituurde kappertjes en sinaasappelzest door elkaar heen. Breng op smaak met zout en peper.
  8. Haal de zalm uit de koelkast en laat even op kamertemperatuur komen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
  9. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de zalm (met de huid naar benden) en de saus op. Bak 20 minuten of tot de zalm rosé is.
  10. Haal de zalm uit de oven en leg op een schaal of plank.
  11. Bestrooi voor dit recept voor ‘zalmzijde uit de oven’ de zalmzijde royaal met het pankomengsel en serveer direct aan je gasten.
Hele zalmzijde voor Kerst
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Meer Kerstrecepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.