Klassieker: heilbotfilet ‘amandine’ in bruine boter
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FHeilbot-Almondine-3.jpg)
Heilbotfilet is een echte delicatesse uit de zee. Kook jij weleens met deze mooie vis? Doen, want de smaak is heerlijk zacht en onweerstaanbaar. Meer dan een simpele saus van bruine boter met amandel (‘amondine’) heeft dit visje niet nodig.
Ingrediënten
Voor 2 personen- 2 heilbotfilets van 170 gram per stuk
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 100 gram gezouten roomboter
- 50 gram geschaafde amandelen
- 2 partjes citroen
- Zout
- Peper
De grote platvis, die vooral in de koude wateren van de Atlantische en Stille Oceaan leeft, staat bekend om zijn stevige, sappige witte vlees en milde smaak. Het is de perfecte vis als je houdt van iets verfijnds, maar zonder de moeilijke bereiding.
Of je heilbotfilet nu bakt, grilt of stoomt, heilbot past bij bijna alles: van een simpele citroen-botersaus (met beurre noisette oftewel bruine boter) zoals in dit recept, tot een luxueuze kruidenkorst.
Heilbotfilet grillen, bakken of stomen
Geen wonder dat de vis zo populair is in chique restaurants én bij thuiskoks die indruk willen maken tijdens een etentje.
Naast zijn heerlijke smaak is heilbot ook nog eens hartstikke gezond. De vis zit boordevol eiwitten en omega-3-vetzuren, wat goed is voor je hart en huid.
Maar let op: omdat er veel vraag naar is, wordt heilbot streng in de gaten gehouden om overbevissing te voorkomen. Kies daarom bij voorkeur voor duurzaam gevangen of gekweekte heilbotfilet, zodat we er nog lang van kunnen genieten.
Heilbotfilet met bruine boter en amandelen
- Dep de heilbot droog met keukenpapier. Besprenkel de vis met zout en laat 30 minuten op kamertemperatuur komen.
- Verhit een koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Zodra de pan goed heet is, voeg je de olie toe aan de pan en verdeel je het gelijkmatig.
- Leg de heilbotfilet in de pan met de huidzijde naar beneden. Verlaag het vuur naar een middelmatige stand en laat de vis sissen tot de randjes van het vel bruin beginnen te kleuren.
- Haal de pan van het vuur en draai de vis om. Laat 5 minuten in de pan liggen. Schep de heilbot vervolgens op een bord en zet opzij voor later.
- Zet de pan terug op het vuur en smelt de roomboter tot het begint te schuimen. Voeg dan de geschaafde amandelen toe en roer goed door elkaar tot de boter bruin kleurt en de noten krokant zijn.
- Giet de bruine botersaus samen met de amandelen over de vis heen. Serveer de heilbotfilet met een partje citroen en breng op smaak met peper. Lekker met een frisse salade of aardappelpuree.
Meer visrecepten:
- Eenvoudig vispannetje met zalm, venkel en witte wijn
- Kabeljauw in tomatenbouillon met verse kruiden
- Schelvis met erwtjespuree en kruidenolie