Hawawshi (gevulde Egyptische pita met gehakt)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F05%2Fhawawshi.jpg)
Ooit weleens van hawawshi gehoord? Deze populaire Egyptische snack heeft iets weg van een hamburger, maar is veel kruidiger. Dit hawawshi-recept maak je in een loeihete oven zodat je gevulde pita juicy én crispy wordt.
Ingrediënten
Voor 6 tot 10 personen:Voor de gevulde pita’s:
- 1 grote witte ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 groene paprika
- 1 groene peper
- 1/2 bos platte peterselie
- 500 gram rundergehakt
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 3 theelepels zout
- 6 pitabroodjes of probeer Koopmans Brood uit de pan Midden-Oosters
Voor de kruidenmix:
- 1 theelepel piment
- 1 theelepel koriander
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel kardemom
- 1/2 theelepel kaneel
Voor de yoghurtdip:
- 5 eetlepels Griekse yoghurt
- 1/2 theelepel zout
- Sap van 1/2 citroen
- 1/4 bosje gehakte peterselie
De Egyptische snack is razend populair en in allerlei varianten verkrijgbaar. Wij gebruiken voor dit recept rundvlees, maar experimenteer ook eens met kip- of lamsgehakt. Het is namelijk zo lekker dat dit hawawshi-recept gelijk op ons favorietenlijstje belandde toen we dit voor het eerst aten.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F05%2Fhawawshi-1.jpg)
Bereidingswijze Hawawshi
- Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius.
- Mix voor dit hawawshi-recept alle droge kruiden door elkaar en bewaar voor later.
- Mix in een keukenmachine of blender de witte ui, knoflooktenen, groene paprika, groene peper en het bosje peterselie tot een gladde massa.
- Bestrooi het geheel met wat zout en laat uitlekken in een vergiet. Knijp zo veel mogelijk vocht uit de groentemassa.
- Meng het gehakt, de tomatenpuree, de eerder gemaakte kruidenmix, het zout en de uitgelekte groentemassa door elkaar heen.
- Halveer de pita’s zodat er kleine envelopjes ontstaan die je makkelijk kunt vullen en verdeel het gehaktmengsel over de opengesneden pita’s. Druk voorzichtig aan zodat het mengsel gelijkmatig is verdeeld over de pita en niet openscheurt.
- Leg de gevulde pita’s op een rooster met daaronder een schaal waar het overtollige vet en vocht kan worden opgevangen. Bak circa 15 tot 20 minuten tot het vlees gaar is en de pita lekker krokant. Draai de pita’s halverwege de baktijd om.
- Mix voor de yoghurtdip de yoghurt, het citroensap, het zout en de peterselie door elkaar heen.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F05%2Fhawawshi-2.jpg)
Meer streetfood:
- Culy Homemade: choripan (de Argentijnse hotdog met chimichurri)
- Doubles: met dit gefrituurde ontbijt uit Trinidad wil je jouw dag starten
- Alles over imperial rolls: nog lekkerder dan een Vietnamese loempia