Havermoutcongee (koolhydraatarm recept!)
Recepten die laag zijn in koolhydraten, maar vooral gewoon heel erg lekker zijn en verrassende smaken bevatten? Laat dat maar over aan Janneke Vreugdenhil! Haar Koolhydraatarme bijbel staat vol met toffe, toegankelijke, originele recepten. Van gegrilde calamari met homemade harissa tot aardpeergratin met salie en gruyère en deze havermoutcongee. Een ultiem troostrijk recept.
Janneke: “Ik bedacht deze hartige havermoutpap ooit als snel alternatief voor congee, een Chinees gerecht dat bestaat uit rijstepap met smaakmakers als sojasaus, gember en lente-ui. Het is misschien even wennen wanneer je havermout altijd met zoet hebt geassocieerd. Maar geloof me, dat is snel voorbij wanneer je hierin je lepel hebt gezet.”
Havermoutcongee
1. Strooi de havermout in een steelpan en zet deze op hoog vuur. Roer met een spatel terwijl je de granen 1-2 minuten laat roosteren, tot ze heel lichtjes beginnen te kleuren.
2. Schenk het water erbij, voeg een heel klein snufje zout toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de pap, onder af en toe roeren, in 8-10 minuten gaar. Voeg zo nodig een scheutje water toe, tot de pap de gewenste dikte heeft.
3. Verdeel de havermoutpap over 2 kommen en bestrooi met de lente-ui, gember, chili en de koriander.
4. Maak op smaak met een paar druppels sesamolie en een klein scheutje vis- of sojasaus.
> Koolhydraatarme bijbel van Janneke Vreugdenhil (Carrera Culinair) is nu te koop voor € 33,99.