Hartige taartjes met panna cotta met tomaat van Petit Gâteau
Petit Gâteau, die ken je van die fantástische kleine taartjes die je met geen mogelijkheid kunt weerstaan. Maar het is niet enkel zoet wat de klok slaat bij deze Amsterdamse patissier. Zo mogen wij dit recept voor hartige taartjes met panna cotta met tomaat met je delen. Zijn ze niet beeldschoon?
Kleine hartige taartjes
Met het boek Kleine hartige taartjes leert Petit Gâteau owner & founder Meike Schaling je hoe je thuis een meesterbakker wordt in de hartige patisserie. Aan de hand van dit kookboek maak je bijvoorbeeld hartige madeleines met geitenkaas, plaattaart met champignons of olijfcake.
Ons oog viel bij het doorbladeren van het boek meteen op deze hartige taartjes met panna cotta met tomaat. Als je ze in een patisserie zou zien staan, zou je ze meteen willen meenemen. Maar je maakt ze dus ook gewoon thuis!
Je moet er best een aantal handelingen voor doorlopen (deeg maken, tomatensaus maken, panna cotta maken), maar we hebben de stappen hieronder zo praktisch mogelijk ingedeeld. Bakkers klaar? Bakken maar.
Hartige taartjes met panna cotta met tomaat
1. Zoet deeg (pâte sablée)
- Doe de bloem, de poedersuiker, het amandelmeel en de mespunt zout in een kom.
- Breek de koude boter in stukjes en verdeel deze over de droge ingrediënten.
- Wrijf de boter en de droge ingrediënten net zo lang totdat een kruimelig deeg ontstaat.
- Kluts het ei.
- Doe een eetlepel ei bij het deeg en kneed alles tot een samenhangende deegbal. Als het deeg erg plakkerig is, voeg dan een beetje bloem toe of als het deeg daarentegen te droog is, voeg dan een paar druppels ei toe.
- Verpak de deegbal in plasticfolie en leg deze een uur in de koelkast
2. Fonceren
Fonceren is het aanbrengen van deeg in een bakring. Voor een bakring van 6 cm doorsnee heb je een uitsteker van 8 à 9 cm doorsnee nodig. Je moet immers niet alleen de bodem (6 cm) maar ook de zijkant van de ring met deeg bedekken.
Zo doe je het:
- Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog even.
- Bestuif het werkvlak en de deegroller met een beetje bloem.
- Druk de deegbal plat en rol het deeg gelijkmatig uit tot ongeveer 3 mm dik.
- Steek rondjes uit met de uitsteker.
- Leg het deegrondje op de taartring en druk het deeg voorzichtig naar beneden en tegen de wanden van de ring aan.
- Snijd het overtollige deeg netjes langs de rand weg en prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem.
- Rol het overgebleven deeg opnieuw uit en steek weer rondjes uit tot het deeg op is.
- Zet de gefonceerde taartjes een halfuur in de koelkast.
3. Bakken
- Verwarm de oven voor op 170 °C.
- Bak de taartjes in ongeveer 15 minuten gaar. De baktijd hangt af van de oven.
4. Panna cotta met tomaat
Voor dit recept maak je een tomatensaus die je 12 uur moet laten uitlekken in een zeef met kaasdoek. Je kunt de saus dus beter een dag van tevoren bereiden of ’s ochtends vroeg. Ik gebruik liever verse tomaten, maar je kunt ook tomatenblokjes uit blik gebruiken.
Tomatensaus maken:
- Snipper de ui en pel de knoflook.
- Ontvel de tomaten (lees ook: Tomaten ontvellen doe je zo: 3 manieren) verwijder de zaadlijsten en snijd de tomaten in grote stukken.
- Verwarm de olijfolie in een steelpannetje en fruit de ui.
- Doe vervolgens de stukken tomaat erbij, de knoflookteentjes en de tijm, rozemarijn en het laurierblaadje.
- Laat de tomaten 30 minuten zachtjes koken.
- Breng op smaak met zout, versgemalen peper en suiker.
- Haal de pan van het vuur en verwijder de knoflook en de kruiden.
- Pureer de tomaten in een blender of met en staafmixer.
Panna cotta maken:
- Doe de tomaten in een met kaasdoek beklede zeef en laat de tomaten 12 uur in de koelkast uitlekken. Het vocht hebben we niet meer nodig.
- Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water en laat ze uitlekken.
- Verwarm de slagroom met 2 eetlepels tomatensaus (niet koken) en roer de uitgelekte gelatineblaadjes erdoor.
- Giet het roommengsel bij de rest van de tomatensaus en schep die in de siliconen vormen.
- Zet de vormen 2 uur in de vriezer.
Roomkaas met basilicum
- Scheur het basilicum in kleine stukjes.
- Doe de roomkaas met het basilicum, zout en de versgemalen peper in een blender en mix alles tot een homogene massa.
- Doe de crème in een spuitzak en vul de taartjes tot de rand.
- Strijk glad met een paletmesje indien nodig.
- Haal de panna cotta uit de vriezer en leg op elk taartje een bolletje panna cotta.
- Laat de taartjes 2 uur in de koelkast ontdooien.
Kleine hartige taartjes van Meike Schaling (Petit Gâteau) is nú te koop voor € 18,50 euro (Kosmos Uitgevers).