Culy Homemade: hartige galette met tomaten, ricotta en oregano
We zwaaien de zomer uit met nog één ultiem zomerrecept: hartige galette met tomaten. Hiervoor gebruik je het laatste restje sappige tomaten, die nu op hun lekkerst zijn.
De galette is zo ongeveer de simpelste taart die je kunt maken en dat komt vooral omdat ‘ie lekker rustiek mag zijn. Hoe rommeliger, hoe beter eigenlijk. Goed nieuws voor eenieder die niet zo van het frutselen en priegelen is dus. Voor een galette klap je de deegrand gewoon voor een deel over de vulling heen.
Voor deze hartige galette met tomaten gebruiken we het liefst een mix van leuke gekleurde tomaatjes. Maar je kunt natuurlijk ook gewone trostomaten of romatomaten gebruiken. Waar je ook voor kiest: ga voor de lekkerste!
Het deeg kun je zelf maken. Of neem de korte weg en ga voor een rol kant-en-klaar taartdeeg.
Hartige galette met tomaten
Verwarm de oven voor op 190 graden. Zet een taartvorm neer op een bakplaat.
Snijd de tomaten in plakjes en leg ze in een vergiet met de knoflook en een theelepel zout. Laat 5 minuten uitlekken en giet het vocht af. Dep de tomaten droog met keukenpapier.
Leg het taartdeeg met bakpapier en al in een ronde taartvorm: waarschijnlijk hangt er een flinke flap deeg over de rand en dat willen we.
Strijk de ricotta met de achterkant van een lepel over de bodem van het deeg. Bestrooi met peper en zout. Verdeel dan de tomaten en de schijfjes knoflook over de bodem en besprenkel met een beetje olijfolie. Vouw de rand van het deeg deels over de vulling (zie foto’s).
Bestrijk de rand van het deeg met het losgeklopte ei. Bak de taart in de voorverwarmde oven in ongeveer 25 minuten gaar en goudbruin. Bestrooi met nog een beetje zeezout en verse oregano.
Snijd de hartige galette met tomaat in punten en geniet ervan als lunch. Of serveer een flink punt met wat salade als diner.