Culy Homemade: hartig-zoete penne met geroosterde bloemkool en rozijnen
Ben je dol op de combi zoet-hartig? Dan is dit recept voor hartig-zoete penne met geroosterde bloemkool en rozijnen wat voor jou. Je maakt het met ingrediënten uit je voorraadkast en hoeft alleen nog maar verse bloemkool toe te voegen.
Karamel met zeezout, Marokkaanse couscous met kip en abrikozen, pannenkoeken met spek en stroop, chicken & waffles (met véél stroop) of de chips met chocoladedip die Super Lyan in Amsterdam serveert… Wij kunnen heel veel dingen opsommen waarin we de combinatie zoet-hartig (of hartig-zoet) heel erg lekker vinden.
Misschien zou je er niet zo snel aan denken, maar ook in pastagerechten kun je hartig met zoet combineren. Culinair schrijver Ruth Reichl publiceerde in haar kookboek My Kitchen Year een heerlijk recept voor hartig-zoete penne met geroosterde bloemkool en rozijnen. Daar gaan ook nog kappertjes, zwarte olijven en ansjovis in. Een must-try!
Penne met geroosterde bloemkool
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verdeel de bloemkool in roosjes en spreid ze uit over de bakplaat. Meng met olijfolie en wat zout. Bak ze ongeveer 20 minuten in de oven, tot ze beginnen te verkleuren.
Kook de penne ondertussen volgens de aanwijzingen op de verpakking, in ruim gezouten water.
Smelt de boter in een grote koekenpan op medium vuur, tot ‘ie begint te schuimen. Bak de ansjovisfilets hierin tot ze helemaal weggesmolten zijn. Doe de knoflook, rozijnen en kappertjes erbij en laat kort bakken.
Snijd ondertussen de kalamata olijven in stukjes. Voeg ze toe aan de pan, samen met de geroosterde bloemkool. Laat ongeveer 5 minuten meebakken op laag vuur.
Meng de pasta en het bloemkool-mengsel door elkaar. Schep op de borden en maak af met de geraspte Parmezaanse kaas.
Ook lekker met wat krokant broodkruim erover, voor extra crunch.