Harissavis met krieltjes uit de oven van Donal Skehan
Ben jij al vertrouwd met harissa? Deze Noord-Afrikaanse specerijenpasta is een smaakbom die zelfs het meest flauwe gerecht naar een hoger niveau tilt. In deze ovenschotel met harissavis bewijst het een prima combinatie te zijn met de zeebaars, krieltjes en kerstomaten. Een aanrader voor op een doordeweekse dag, of gewoon nét wanneer je daar zin in hebt.
Uit Donal Skehan’s nieuwe boek ‘Meals in Minutes’ deelden we eerder deze kleverige lamsbiefstukjes met ras el hanout. Voor wie’t gemist heeft: Donal Skehan is echt een heel goeie Ierse chef die laat zien dat makkelijke en snelle gerechten niet saai hoeven te zijn.
Snel en simpel
Ook dit recept is weer een schot in de roos: zachte ovengegaarde zeebaars met knapperige krieltjes en juicy kerstomaatjes. Wie wordt daar nu niet blij van?
Donal: “Harissa is een Noord-Afrikaanse specerijenpasta die vleesgerechten een warm-zoete, pittige gelaagdheid geeft en de smaak van een klassiek gerecht als shakshuka – eieren gepocheerd in een pittige tomatensaus − verrijkt. Bij snelle recepten als dit verenigt de harissa het beste uit je specerijenvoorraad in één machtige klodder waarmee je zeebaarsfilets bestrijkt. Je kunt ook heel goed vette vis als zalm of makreel nemen.”
Zo maak je de harissavis uit de oven
Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtoven 180 °C).
Leg de krieltjes in een grote braadslee, druppel er wat olie over en bestrooi ze royaal met peper en zout. Zet ze 10 minuten in de oven.
Haal de braadslee uit de oven, voeg de tomaten en lente-uitjes toe en schep alles om. Druppel er nog wat olijfolie over, verdeel er 1 eetlepel harissa over en schep nogmaals om tot de harissa zich over alle ingrediënten verdeeld heeft. Zet nog 20-25 minuten in de oven.
Maak nu een muntsalsa. Meng de gesneden munt met 3 eetlepels olijfolie en de azijn (of gebruik een scheutje citroensap). Breng op smaak en zet apart.
Leg de visfilets op een bord en wrijf ze rondom in met de resterende harissa. Haal de braadslee uit de oven en leg de visfilets op de groenten en krieltjes.
Zet de braadslee nog 5-10 minuten in de oven (afhankelijk van de dikte van de visfilets) of tot de vis helemaal gaar is. Zet de braadslee direct uit de oven op tafel. Serveer de filets met de groenten en krieltjes en druppel de muntsaus erover.
Meals in minutes van Donald Skehan ligt nú in de (digitale) boekhandel voor €25,99 en bestel je hier.