Culy Homemade: sushi met haring, een waanzinnig lekker haringrecept
Sushi met tonijn of zalm kennen we allemaal, maar wat dacht je van sushi met een Hollands tintje? Dit haringrecept in de vorm van sushi is er zo eentje en combineert het beste van twee werelden.
Sushi maken is een ware kunst waarbij veel oefening nodig is, maar als je het eenmaal onder de knie hebt heb je er een leven lang plezier van. Wij koken onze rijst het liefst in een goede rijstkoker. Het gebruik van een rijstkoker garandeert altijd dezelfde kwaliteit gekookte rijst. Hoewel het in een pan natuurlijk ook gewoon kan, bestaat de kans dat de rijst soms anders kookt. Dat heeft te maken met de temperatuurverschillen en de dikte van de pan.
Bereidingswijze haringrecept: sushi met haring
Perfecte sushirijst maken
- Giet de sushirijst in een vergiet en zet het vergiet in een ruime kom.
- Zet de rijst onder een stromende kraan met koud water tot de kom volgelopen is.
- Roer heel voorzichtig door de rijst heen zodat het water troebel wordt. Doe dit vooral niet te hardhandig; anders breken de korrels.
- Giet het water af. En was de rijst opnieuw. Herhaal deze stappen zo’n 6 keer tot het water helder is.
- Giet de rijst uit het vergiet in de kom en spoel het nog 2 of 3 keer tot het water helemaal helder is.
- Giet de rijst terug in het vergiet en laat het staan tot al het water eruit gelekt is.
- Giet de sushirijst en het water in een rijststomer en kook de rijst gaar. Geen rijststomer? Pak dan een pan met een dikke bodem. Breng de rijst en het water aan de kook op hoog vuur met de deksel op de pan, draai het vuur vervolgens zo laag mogelijk en laat staan voor 20 minuten. Haal van het vuur en laat nog eens 10 minuten staan.
- Schep voorzichtig de ruist uit de pan en verdeel gelijkmatig over een platte schaal.
- Laat de rijst een beetje afkoelen.
- Verdeel de sushi–azijn gelijkmatig over de rijst en schep de rijst vervolgens voorzichtig door elkaar heen.
- Leg een doek over de rijst heen zodat het niet uitdroogt en een beetje op temperatuur blijft.
Voor het haringrecept
- Pak de Hollandse Nieuwe en loop deze na op graatjes en oneffenheden.
- Snij de staart van de haringen. Je hebt nu 2 haringfilets. Sla deze wat platter met de onderkant van een pannetje zodat de vis overal even dik is.
- Snij met een scherp mes een ruitenpatroontje in de haring. Hierdoor valt de haring straks beter over de rijst heen.
- Snijd iedere haringfilet in drie gelijke stukken.
- Snij het groen van de lente ui in zo dun mogelijke reepjes.
- Pak de sushirijst en maak een bolletje van zo’n 15 gram (de grote van een stuiterbal).
- Vorm deze tot een langwerpig rijstballetje.
- Pak voor dit haringrecept een stukje haring en leg deze voorzichtig over de rijst heen. Druk voorzichtig aan zodat ze aan elkaar plakken.
- Leg op een bord en plaats bovenop de haring een paar stukjes lente ui. Herhaal de stappen tot de rijst en de haring op zijn.
- Serveer met zoete sojasaus en een beetje wasabi.
Meer visrecepten:
- Culy Homemade: boterzachte udon noodles met miso-zalm
- Culy Homemade: Lohikeitto (Finse soep met zalm) zet je binnen 30 minuten op tafel!
- Culy Homemade: kabeljauw in tomatenbouillon met verse kruiden