Haricots frites: coole friet van sperzieboontjes
Culinair schrijver Janneke Vreugdenhil was de vega & groentetrend anno 2013 ver vooruit met het verschijnen van haar boek I ♥ groente. En nu we in een tijd leven dat steeds meer mensen ermee bezig zijn om meer groenten (ter vervanging van vlees, vis en dierlijke producten) in hun dagelijkse dieet te fietsen, is deel 2 daarvan méér dan welkom. In We ♥ groente deelt Janneke nóg meer inspiratie voor vega recepten, zoals voor deze haricots frites.
Janneke: “Friet van sperzieboontjes klinkt cool, hè. Toen ik ze voor het eerst maakte, vond ik het in elk geval een uitvinding van jewelste. En zo ontzettend makkelijk om te maken. Je kunt eventueel de steelaanzet wegsnijden – als ze in een zakje zitten doe je dat het makkelijkst in één keer, met een groot scherp mes door het cellofaan heen – maar echt nodig is het niet. Eten doe je met je handen, natuurlijk. Je eet gewone friet toch ook niet met mes en vork?”
Zo maak je deze haricots frites
Verwarm de oven voor op 250 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de haricots erover. Zorg dat ze niet te veel over elkaar heen liggen. Besprenkel de boontjes met olijfolie en bestrooi ze met wat grof zout. Schuif ze in het midden van de oven en laat ze in ongeveer 15 minuten kleuren en knapperig worden. Tussendoor hussel je ze een keertje.
Roer de yoghurt, mayonaise en knoflook tot een sausje en maak op smaak met zout en peper. Serveer dit bij de boontjes.
We ♥ groente – Kookboek voor groentegekken (en voor wie dat wil worden) – van Janneke Vreudenhil ligt nú in de boekhandel voor € 26,50 euro.