Gua-bao met in hoisinsaus gewokte jackfruit en zoet-zure pickle
De meeste foodies zijn inmiddels wel vertrouwd met pulled jackfruit: een geniaal vega alternatief voor draadjesvlees. Maar dat jackfruit zó veelzijdig is, merk je pas als je door het kookboek Jackfruit bladert. In dit boek van Jessica Lek staan tal van recepten met deze bijzondere vrucht, zoals deze gua-bao met gewokt jackfruit en zoet-zure pickle. Heerlijk!
Wat is jackfruit?
Even een recap voor zij die nog nooit van jackfruit hebben gehoord. Jackfruit is een bijzondere vrucht, ook wel nangka genoemd. De vrucht lijkt een beetje op de durian: ook al zo’n showpony onder de vruchten. Maar durian heeft een stekelige schil, jackfruit een bobbelige. De binnenkant van een jackfruit is trouwens ook echt heel tof: knalgeel, waarvan het vruchtvlees is verdeeld in madame jeanette-achtige vormen.
De smaak van jackfruit is zoet en fruitig, maar het heeft de handige eigenschap heel goed smaken te kunnen opnemen. Leg je jackfruit in een marinade of saus die je normaliter voor kip of ander wit vlees (zoals varkensvlees) zou gebruiken, dan heb je de combinatie textuur + marinade = vegan pulled pork.
> Ook interessant: zo maak je vegan pulled pork van… jackfruit!
Jackfruit: het kookboek
Voor het Jackfruit kookboek daagde receptschrijver Jessica Lek zichzelf uit om werkelijk álles uit jackfruit te halen. Dat gaat van hummus met jackfruit en miso tot pompoen-jackfruitravioli tot jackfruitgordita’s.
Jessica: “‘Pulled jackfruit’ is inmiddels het meest bekende recept met deze vezelrijke vrucht, maar je kunt er zoveel meer mee maken. Van snack tot lunch en van voor tot hoofdgerecht: jackfruit is veelzijdig en toegankelijk.”
Zo maak je de Gua Bao uit het jackfruitboek
Doe de jackfruit in een kom en trek met behulp van 2 vorken het vruchtvlees een beetje uit elkaar. Meng in een kommetje de barbecuesaus met de hoisinsaus, ahorn siroop, limoensap en de sambal.
Houd 4 eetlepels marinade achter. Schenk de hoisinmarinade bij de jackfruit in de kom en schep het goed om. Laat afgedekt 11⁄2 uur in de koelkast marineren.
Verhit de olie in een hapjespan of wok en fruit er, op heel laag vuur, de knoflook in. Zet het vuur hoger en voeg de citroen gras en gemberrasp toe en na 1 minuut de jackfruit met aanhangende marinade. Roerbak de jackfruit zo’n 10 minuten. Schep voortdurend om.
Maak de pickle. Schil en snijd de groenten in dunne staafjes. Meng in een kom de sushi azijn met gembersiroop en sweet chilisaus. Voeg er de groenten en bosui aan toe en hussel door elkaar. Laat 5 minuten intrekken. Verwarm ondertussen de baobroodjes in ca. 5 minuten volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Beleg de broodjes met de jackfruit, de zoetzure groenten en wat van de marinade. Garneer met de taugé en grofgehakte pinda’s.
Jackfruit van Jessica Lek is nú in de (digitale) boekhandel te koop voor €14,95