Het Grote Foodbloggers Kerstmenu: 6-gangendiner door 6 bekende foodbloggers
Wij presenteren u: Het Grote Foodbloggers Kerstmenu! Samen met foodbloggers Brenda (amuse), Sabine (voorgerecht), Pauline (tussengerecht met vis), Francesca (hoofdgerecht met vlees) en Philippine (dessert) maken wij kerst een beetje makkelijker voor jullie.
Culy neemt de soep voor na het voorgerecht op zich. Een heerlijke romige paddenstoelensoep, op smaak gebracht met verse tijm.
Bouillon
Begin met het maken van de bouillon door de porcini in een liter warm water te weken.
Snijd de kastanjechampignons en wilde paddenstoelen in plakjes en bewaar ze apart van elkaar. Smelt in een ruime pan de boter en bak hierin de kastanjechampignons op laag vuur.
Voeg na 5 minuutjes ook de ui, knoflook en tijm toe. Laat minstens een kwartier smoren en breng ondertussen op smaak met peper en zout. Voeg nu ook de wilde paddenstoelen toe en laat even meebakken tot alle paddenstoelen gaar zijn.
Bewaar een paar eetlepels van de paddenstoelen in een apart bakje en voeg de bloem toe aan het mengsel in de pan. Bak een paar minuten mee.
Haal de porcini uit de ‘bouillon’ en snijd deze in stukjes. Blus de gebakken paddenstoelen af met de bouillon en voeg ook de porcini toe. Breng aan de kook, laat een paar minuutjes sudderen, verwijder de takjes tijm en mix vervolgens glad met een staafmixer.
Heb je geen staafmixer in huis? Doe het dan in meerdere porties in een blender of keukenmachine.
Meng de room naar smaak door de soep en breng indien nodig extra op smaak met zout en peper. Garneer met een beetje fijngehakte peterselie, de apart gehouden paddenstoelen en een scheutje olijfolie.
Wijntip van Randy Bouwer (sommelier van Restaurant Noble in Den Bosch):
Kies een ronde en zachte Chardonnay, zoals de Louis Eschenauer uit de Languedoc / Rousillon, Frankrijk. Deze wijn heeft tropische geuren die doen denken aan ananas en perzik. Deze wijn kun je lekker doorschenken bij het volgende gerecht (zie hieronder).
Bekijk hier het gehele Foodbloggers Kerstmenu:
Amuse: crostini met brie en cranberry van Brenda
Voorgerecht: tonnato pollo van Sabine
Tussengerecht met vis: coquilles met salieboter van Pauline
Soep: zie hierboven
Hoofdgerecht met vlees: gevulde runderrollade met een rode wijnjus en geroosterde groenten van Francesca
Dessert: meringuetorentje met ijs en frambozen van Philippine
Meer inspiratie voor een heerlijke kerst?
- Culy&’s klassieke kerstmenu (met wijntips van Mr. Vino!)
- Culy’s budgetproof kerstmenu
- Culy’;s all-out kerstmenu (en zo plan je het)