Groene tandoori-kip van de Big Green Egg
Koken op vlammen: het blijft een magisch schouwspel. Magisch, maar ook een tikkeltje intimiderend misschien? Niet als je beschikt over een naslagwerk dat je stap voor stap uitlegt hoe het moet. Koken op de Big Green Egg van James Whetlor is er zo één. Met 70 verschillende gerechten (zoals deze groene tandoori-kip) voor op de Big Green Egg laat James zien hoe je in no time van beginner tot barbecue-expert transformeert. Dat wil je.
Een Big Green Egg is zo ongeveer de crème de la crème onder de barbecues. Het apparaat staat bekend om zijn vele mogelijkheden: van grillen tot bakken, koken, stoven en roken, met de Big Green Egg is ‘t een eitje (ha!).
Als je eenmaal zo’n mooie barbecue in huis haalt (want toegegeven: het is ook wel even een investering), loont het om ten volste gebruik te maken van álle toepassingen van het apparaat. James Whetlor legt die toepassingen in Koken op de Big Green Egg haarfijn uit.
James over dit gerecht
Wie is James? De Brit werkte jarenlang als chefkok, o.a. bij het beroemde restaurant River Cottage van Hugh Fearnley-Whittingstall, in het plaatsje Devon. Wij interviewden hem een hele tijd geleden, toen hij op de bres sprong om vaker geit te eten (jawel: geit! Lees het hier nog eens na). Een ontzéttend leuke man.
James: “Dit gerecht is erg populair bij mij thuis. De friszure citroen en de koriander gaan perfect samen met de geblakerde, krokant gegrilde stukjes kip. Je kunt de hoeveelheden voor de marinade verdubbelen en dan gebruiken voor bijvoorbeeld een piepkuiken of een halve kip.”
Zo maak je de groene tandoori-kip van de Big Green Egg
Set-up van je Big Green Egg: directe set-up met het rvs rooster meteen boven de kolen.
Doeltemperatuur van je Big Green Egg: 190-210 °C
Meng in een keukenmachine of blender de ingrediënten voor de marinade. Schep in een kom de kip om met de marinade en zorg ervoor dat alle stukken kip rondom met de marinade bedekt raken. Dek de kom af en zet hem minstens 1 uur en maximaal 8 uur (of een hele nacht) in de koelkast. Breng het vlees op kamertemperatuur voor je het grilt.
Haal de stukken kip uit de marinade en rijg ze aan vier spiesen. Leg de spiesen rechtstreeks op het rooster – op het vel als je dat niet hebt verwijderd. Sluit het deksel en gril de spiesen 10 minuten. Keer ze om en gril ze nog eens 10 à 15 minuten, of tot de kerntemperatuur van het vlees 74 °C is.
Laat de kipspiesen 10 minuten rusten en serveer ze daarna met het brood, de raita en zhug (of een andere chilisaus). Je kunt de kippendijen ook met bot en dus zonder spiesen grillen, of het gegrilde vlees met twee vorken uit elkaar trekken.
Koken op de Big Green Egg (Manteau) van James Whetlor is nú te koop voor € 29,99