Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 23 sep 2024
Leestijd: 2 minuten

Culy Basics: ‘creamy cheese grits’ is het lekkerste comfortfoodgerecht uit de VS

In de Verenigde Staten is creamy cheese grits alom bekend, maar in Nederland zijn we nog niet zo bekend met deze maïspap. Daar brengen we graag verandering in, want wij zijn obsessed door deze veelzijdige maïspap.

Neem een hap van de creamy grits bij Stacks Diner in Amsterdam, en je bent direct verkocht. Deze  maïspap uit de zuiderlijke Verenigde Staten serveer je als ontbijt, maar ook als bijgerecht en zelfs als diner.

Als bijgerecht vinden we de pap het lekkerst, omdat het onwijs machtig is door de hoeveelheid kaas die erin gaat. Lekker met wat gebakken groenten als boerenkool en/of snijbiet, een eitje en bijvoorbeeld garnalen (voor de klassieker: shrimp & grits).

Culy Homemade: shrimp & grits

Wat zijn Grits?

De maïpap wordt gemaakt van grits, dat is grof gemalen maïs of hominy (een maïssoort). Je kunt het in een zak vinden in de supermarkt of toko. Indien je er niet aan kunt komen, is polenta ook een optie (ga dan voor de grofste soort). Het is een echte staple uit de Southern keuken uit de Verenigde Staten. Die keuken zit vol met andere heerlijke comfort food recepten en interessante verhalen.

De maïspap kook je in water of melk, en kan zoet en hartig gegeten worden. We kiezen voor cheesy grits, die we maken met een kleine Nederlandse twist. We voegen namelijk ook Nederlandse oude kaas toe aan de pap, net zoals ze bij Stacks Diner doen. Zij gebruiken trouwens Reypenaer, een 1 jaar gerijpte kaas. Maar je kunt ook jouw favoriete oude kaas toevoegen.

Creamy cheese grits
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak je creamy cheese Grits

  1. Breng het water aan de kook in een middelgrote pan.
  2. Voeg voorzichtig de grits toe zodra het water kookt en blijf continu roeren. Zo voorkom je klontjes in de maïspap.
  3. Verlaag het vuur en laat de pap ongeveer 20 minuten koken. Roer af en toe, zodat de pap niet aan de bodem aankoekt.
  4. Breng de pap op smaak met een snuf knoflookpoeder. Voeg ook de boter en de geraspte kazen toe. Roer goed, tot de kaas is gesmolten. Haal van het vuur en proef af op zout. Voeg toe indien nodig.
  5. Schik de grits in een mooie schaal en leg er een plakje boter op. Serveer terwijl de boter langzaam smelt.
Creamy cheese grits | maïspap
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer comfort food:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.