Griekse skordalia maken (fluweelzachte aardappel-knoflookdip)
Ooit al eens van skordalia gehoord? Deze Griekse knoflookdip staat vanaf nu steevast op je borrelplank. Want van deze smeuige aardapelpuree-dip ga je iedere dag dromen.
Voor de Grieken is dit een échte klassieker en wij snappen heel goed waarom. Dit lijkt op het eerste oog misschien op een ordinaire aardappelpuree, maar door de toevoegingen van Griekse olijfolie en verse knoflook zal het je doen verrassen.
Skordalia: deze hemelse Griekse knoflookdip wordt jouw nieuwe verslaving
Skordalia maken is niet moeilijk en het past zo’n beetje op iedere borrelplank. De lauwwarme knoflookdip is namelijk perfect om je brood in te dippen. Ondanks dat er maar een handjevol ingrediënten in de skordalia gaan, bestaan er talloze verschillende recepten met allerlei toppings: van olijven tot bieslook.
Veel recepten zeggen dat je de dip in een keukenmachine moet maken. Dat slaan wij liever over, want zodra je aardappels fijnmaalt met een mixer krijgen ze de structuur van behanglijm. Daarom prakken wij de aardappelen het liefst met de hand (en een pureestamper) voor het allerlekkerste resultaat.
Griekse skordalia maken:
- Schil de aardappelen en snijd ze in grove, maar gelijke stukken.
- Breng aan de kook in een pan met gezouten water. Laat in circa 15 minuten gaar koken.
- Giet de aardappels af en laat ze even uitstomen.
- Mix ondertussen de olijfolie, de knoflook, de azijn, de peper en het zout door elkaar heen met een staafmixer. De knoflook moet opgelost zijn in de olie.
- Prak de aardappelen tot een gladde massa met een pureestamper. Voeg de olie-/knoflookmix toe aan de puree en meng goed door elkaar heen.
- Schep in een passende kommetje en bestrooi met peterselie, kalamata olijven en extra olijfolie.
- Serveer de skordalia op een (Griekse) borrelplank en serveer de dip op kamertemperatuur.
Meer Griekse recepten:
- Griekse gehaktballetjes in tomatensaus met snelle citroenrijst en tzatziki
- Dit wil je eten: de allerlekkerste traditionele Griekse moussaka
- Recept met een twist: Grieks geïnspireerde nachoschotel met gyros en tzatziki